Israël laat verbannen Palestijnen terugkeren naar Gaza
Israël laat voor het eerst sinds vier jaar geleden de Palestijnse opstand begon enkele verbannen Palestijnen terugkeren naar de Gazastrook. Zestien mannen die door het Israëlische leger om veiligheidsredenen waren gedeporteerd naar de Westelijke Jordaanoever mochten vrijdag weer naar huis.
De terugkeer is vrijdagavond goedgekeurd door minister van Defensie Shaul Mofaz. Als Israël over enkele weken het gezag over Bethlehem heeft overgedragen aan de Palestijnse Autoriteiten, mogen ook naar die stad twintig mannen terugkeren. Zij bevinden zich momenteel in Europa.
De Palestijnse regering maakte vorige week zaterdag al bekend dat circa zestig gedeporteerde Palestijnen binnenkort mogen terugkeren naar hun woonplaatsen. Het akkoord daarover werd vorige week bereikt op een top tussen de Israëlische premier Sharon en de Palestijnse president Abbas in het Egyptische Sharm al-Sheikh.
Minister van Defensie Shaul Mofaz heeft donderdag bekendgemaakt dat Israël het beleid staakt om huizen van de families van Palestijnse daders van zelfmoordaanslagen te slopen.
Donderdag was al bekendgemaakt dat het Israëlische leger het neerhalen van de huizen als contraproductief beleid kritiseerde omdat het de haat van de Palestijnen aanwakkert.
Amnesty International prees het Israëlische besluit, maar zei dat er ook een eind moet komen aan de sloop van huizen om andere redenen, zoals het neerhalen van gebouwen waar zich terroristen kunnen ophouden of het verbreden van wegen waar militaire voertuigen gebruik van maken. „Dit is een vorm van collectieve straf (…) die door het internationaal recht uitdrukkelijk verboden wordt en een oorlogsmisdrijf is. Israël heeft vrijdag gezegd dat het ophoudt met het plegen van deze vorm van oorlogsmisdaad, wij zijn blij en het zou de mensen schadevergoeding moeten betalen”, aldus onderzoekster Donatella Rovera.
Een miljardair uit de Verenigde Arabische Emiraten heeft aangeboden onroerend goed over te nemen van joodse kolonisten die uit hun nederzettingen op de Gazastrook trekken. Zakenman Mohammed al-Alabbar, die donderdag een kort bezoek aan premier Sharon bracht, heeft volgens de Israëlische krant Ha’aretz 56 miljoen dollar (43 miljoen euro) geboden voor de huizen, agrarische infrastructuur en waterbronnen van Gush Katif, een nederzetting in de zuidelijke Gazastrook.
De Israëlische regering heeft altijd gezegd dat zij de nederzettingen volledig wil ontmantelen. Daarmee wil Jeruzalem voorkomen dat juichende Palestijnen als overwinnaars bezit nemen van huizen die kort daarvoor nog werden bewoond door joodse kolonisten. Maar volgens parlementslid Ephraim Sneh geeft het aanbod van de steenrijke Arabier „Israël de optie de gebouwen niet te vernietigen.”
Sharon wil deze zomer met de ontruiming beginnen. Kolonisten moeten ook vier nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever ontruimen.