Barneveld probeert piekbelasters duidelijkheid te geven
Barneveld heeft een plan opgesteld, waarmee agrariërs die moeten stoppen met hun bedrijf weten wat ze kunnen doen met de vrijkomende grond en gebouwen.
Dit zogenoemde toetsingskader landelijk gebied is voor boeren in Barneveld heel belangrijk, aangezien in de Gelderse gemeente 520 bedrijven aangemerkt zijn als piekbelaster, een bedrijf dat te veel stikstof uitstoot. Barneveld telt daarmee samen met Ede de meeste piekbelasters van Nederland.
Barneveld is een gemeente met een uitgestrekt buitengebied dat deels grenst aan de Veluwe. Daar zijn veel melkvee-, kalver- en pluimveebedrijven gevestigd. Vorig jaar bleek al dat veel Barneveldse boeren belangstelling hebben voor de landelijke stoppersregeling voor piekbelasters. De gemeente maakte toen een plan voor de toekomst van het landelijk gebied, maar dat leidde tot veel verwarring en is nu weer ingetrokken.
In het nieuwe plan is de gemeente opgedeeld in vier gebieden: een stedelijke zone, agrarisch gebied, natuurgebied en een landgoederengebied. Barneveld wil dat bestaande agrarische mogelijkheden behouden blijven, maar heeft nu per gebied bepaald wat er ook mogelijk is. Zo is in het landgoederengebied bij De Glind duurzame landbouw mogelijk, maar in het natuurgebied tegen de Veluwe aan gaat de voorkeur uit naar recreatie, eventueel samen met een boerenbedrijf. Er is rekening gehouden met Europese, landelijke en provinciale regels op het gebied van natuur en milieu.
„We willen verrommeling van het grote buitengebied voorkomen”, aldus een woordvoerder van de gemeente. „Veel piekbelasters willen woningen bouwen op hun grond, maar dat kan niet overal. Woningbouw in het buitengebied kan boerenbedrijven in de weg zitten. En het karakter van het buitengebied moet behouden blijven.” De gemeenteraad van Barneveld besluit volgende maand over het plan.