Grondwetoverleg Birma hervat
In Birma is donderdag na een onderbreking van ruim een halfjaar de grondwettelijke vergadering hervat die moet leiden tot een nieuwe constitutie voor het al decennia door militairen geregeerde land.
De oppositie boycot de bijeenkomst en het buitenland is sceptisch over de belofte van de junta dat op basis van de nieuwe grondwet de komende jaren democratische hervormingen zullen worden doorgevoerd. Vrijwel alle afgevaardigden die in Nyang-Hna-Pin overleggen over een nieuwe constitutie zijn door de regering aangewezen.
De Birmese regering heeft het afgelopen jaar duizenden politieke gevangenen vrijgelaten, maar treedt volgens de belangrijkste oppositiepartij, de Nationale Liga voor Democratie (NLD) van Aung San Suu Kyi, nog steeds hard op tegen tegenstanders van het bewind. Ook het huisarrest van Suu Kyi, dat al enkele jaren van kracht is, wordt niet opgeheven.
Birma heeft geen grondwet meer sinds de huidige junta in 1988 de macht greep. In 1990 annuleerde die de verkiezingsoverwinning van Suu Kyi’s Nationale Liga voor Democratie en werd een groot aantal tegenstanders van de regering opgepakt. In 2003 kondigde de toenmalige premier Khin Nyunt een ”routekaart naar democratie” aan, die naar vrije verkiezingen zou moeten leiden. In oktober vorig jaar werd hij door hardliners uit de junta aan de kant geschoven, maar de militaire regering zegt de routekaart nog altijd te willen uitvoeren.