Zes adviezen om wijsheid te verkrijgen in informatietijdperk
Vandaag de dag worden we overspoeld door informatie. Maar echte wijsheid is alleen te vinden bij God en in Zijn Woord. Daarom zes adviezen om wijsheid te verkrijgen met de Bijbel als leidraad.
Er is meer informatie dan ooit binnen handbereik. Het voelt alsof we alles kunnen weten. Maar dit brengt ons geen vrede. Integendeel, het veroorzaakt een niet te stillen honger naar meer informatie.
Sommigen doen alsof het rusteloos zoeken naar informatie iets vrooms is. We rechtvaardigen het op basis van onze verantwoordelijkheden. „Ik moet een oogje houden op de jonge mensen in mijn kerk, dus ik volg hen voortdurend op al hun sociale netwerken. Ik moet een goed geïnformeerde burger zijn, dus ik besteed de eerste drie uur van de dag aan Twitter en aan het nieuws.” Hiermee misleiden we onszelf. We verdrinken in informatie terwijl we onze ziel laten wegkwijnen door een tekort aan wijsheid.
Het goede nieuws is dat we het vanaf vandaag anders kunnen doen. Laat me zes adviezen delen om wijsheid te cultiveren in een wereld die verzadigd is van informatie.
1. Vrees de Heere
„De vreze des Heeren is het beginsel der wetenschap; de dwazen verachten wijsheid en tucht.” (Spreuken 1:7)
Echt wijs zijn, een goed leven leiden, begint met het zoeken van God, niet met het doorzoeken van internet. Wijsheid gaat niet alleen over het verzamelen van veel kennis over hoe de wereld in elkaar zit. Zelfs worden we niet wijs door een aantal Bijbelse feiten in ons geheugen op te slaan. Kennis is essentieel, maar onvoldoende. We moeten die kennis goed toepassen; we moeten proberen te wandelen overeenkomstig de goddelijke maatstaf, niet overeenkomstig de gewoonten van onze generatie.
God maakte alles wat we zien en wat we niet kunnen zien. Hij weet hoe alles in deze gebroken wereld werkt en hoe het behoort te werken. Wie kan ons beter vertellen hoe we goed kunnen leven dan de Schepper van het leven? Wijs zijn begint met overgave aan Hem die wijs is.
2. Vraag om wijsheid.
„Want de Heere geeft wijsheid; uit Zijn mond komen kennis en verstand.” (Spreuken 2:6)
Er is goed nieuws voor iedereen die hongert naar wijsheid. God is niet gierig. Onze Heere schept er behagen in om overvloedig wijsheid uit te storten over allen die er in geloof om vragen (Jakobus 1:5). Om goed te kunnen leven in deze wereld hoeven we niet te proberen alwetend te zijn, zoals God. We kunnen Hem smeken om wijsheid, om ons te laten zien welke goede werken Hij voor ons heeft voorbereid en wat we moeten weten en doen om daarin te wandelen (Efeze 2:10).
Als ik bijvoorbeeld jeugdleider ben, dan is het mijn taak om mijn studenten tot discipel te maken, niet om hen als een politieagent in de gaten te houden. Het verstandigste wat ik kan doen, is tijd besteden aan het verdiepen van mijn kennis van Gods Woord (dat krachtig is om hen te veranderen) en hen regelmatig te ontmoeten, om te zien hoe het met hen gaat en om samen te bidden. Wanneer ik elk detail van de bewegingen van jongeren op sociale media ken, dan maak ik me misschien zorgen over hen, maar helpt dat me nauwelijks om hen te dienen.
3. Verdiep jezelf in het Woord
„Mijn zoon! vergeet mijn wet niet, maar uw hart beware mijn geboden.” (Spreuken 3:1)
In een wereld met talloze informatiebronnen vergeet je gemakkelijk om voortdurend uit de bron van eeuwige waarheid te drinken: het Woord. Daarin heeft God de belangrijkste waarheden geopenbaard over zichzelf, over ons en over de wereld waarin we leven.
De Bijbel beantwoordt niet elke nieuwsgierige vraag die in onze gedachten is. We hoeven ook geen antwoord op al deze vragen. Onverzadigbare nieuwsgierigheid leidt ons vaak af van wat we het hardst nodig hebben: antwoorden op de diepste noden van onze ziel.
In de Bijbel vinden we identiteit, doel en hoop. De waarheden van de Bijbel voeden ons, in tegenstelling tot de junkfood waar we vaak van smullen. Voeden we ons te weinig met Gods Woord, dan hoeft het ons niet te verbazen als we geestelijke bloedarmoede ervaren en we onze honger proberen te stillen met steeds meer gegevens.
4. Wil niet alles weten
„Laat uw ogen rechtuit zien, en uw oogleden zich recht voor u heen houden.” (Spreuken 4:25)
Toen Paulus zei dat we alle dingen moeten beproeven en het goede behouden (1 Thessalonicensen 5:21), was internet er nog niet. „Alles” onderzoeken was relatief eenvoudig: het ging om een paar gesprekken in de loop van de dag, een paar brieven per week en misschien hier en daar een boekrol wanneer je intellectueel en welvarend was.
Nu is ons „alles” wel… vrijwel alles! Bijna alle informatie die in de geschiedenis van de mensheid is geproduceerd, hebben we binnen handbereik. E-mail, berichtenapps, streaming en sociale media eisen elke minuut onze aandacht op.
Verbaast het ons dan dat zovelen niet meer ”onderzoeken”, maar eenvoudigweg consumeren zonder na te denken? Verbaast het ons dan dat onze blik ronddwaalt in plaats van zich te focussen op wat belangrijk is? Laten we proberen de hoeveelheid informatie die tot ons komt te beperken, zodat we kunnen onderzoeken wat we lezen of horen.
5. Laat je terechtwijzen
„Bestraf de spotter niet, opdat hij u niet hate; bestraf de wijze, en hij zal u liefhebben.” (Spreuken 9:8)
God heeft ons niet geschapen om alleen te zijn. Daarom is het goed om mee te doen met leesgroepen en Bijbelstudies en om koffie te drinken met gelovige vrienden met wie we kunnen delen wat we leren. We moeten ervoor openstaan om te luisteren naar en onderwezen te worden door anderen die zien wat wij niet kunnen zien. Zoek naar mensen die vol zijn van het Woord, met ervaringen en perspectieven anders dan de jouwe, die je kunnen helpen om vol te houden in wijsheid.
6. Verheerlijk God als onwetende
„Het loon der nederigheid, met de vreze des Heeren, is rijkdom, en eer, en leven.” (Spreuken 22:4)
Komen we iets tegen wat ons begrip te boven gaat, dan zijn we gewoonlijk allereerst geneigd om een halfslachtig antwoord te improviseren of urenlang te studeren om onze mening te bepalen. Maar aan die neiging hoeven we niet toe te geven.
Natuurlijk kan een bepaald onderwerp de moeite waard zijn om te bestuderen. Maar onze onwetendheid hoeft geen bedreiging voor ons te zijn. We kunnen rusten in het feit dat God alles begrijpt en zijn grootheid bewonderen, terwijl we zeggen: „Ik weet het niet.”
Wandelen als Jezus
Wijsheid is voor ons beschikbaar (Spreuken 1:20-23). De vraag is: willen we wijs zijn? Ja zeggen is gemakkelijk; naar wijsheid zoeken is iets anders. Onze wereld vol afleiding verzadigt ons met informatie die ons weerhoudt van het zoeken naar wijsheid. Laat dat niet gebeuren.
Jezus gaf zichzelf aan het kruis zodat wij een nieuw hart kunnen ontvangen dat zich aan de heerschappij van de God van alle wijsheid onderwerpt. We zijn niet wedergeboren om in dwaasheid te leven. De dagen zijn boos (Efeze 5:16); laten we niet langer tijd verspillen in de wervelwind van gegevens en laten we proberen te wandelen zoals Jezus wandelde. In Hem hebben we alles wat daarvoor nodig is.
De auteur heeft een Bijbelschool afgerond. Ze werd geboren in Mexico en woont in Guatamala. Bron: thegospelcoalition.org