Kamerleden vrezen dat wet tegen terrorisme burgers kan duperen
Een nieuwe wet die regelt dat gemeenten verschillende instanties bij elkaar mogen roepen als zij vermoeden dat iemand radicaliseert, kan burgers duperen, waarschuwen Kamerleden van verschillende partijen. Jesse Six Dijkstra van NSC vreest bijvoorbeeld dat een persoon die dit stempel onterecht opgedrukt krijgt, hier niet zomaar meer vanaf komt.
Tijdens het debat over de wet doet Six Dijkstra voorstellen om dat te voorkomen. Hij stelt bijvoorbeeld voor om jaarlijks te evalueren of het nog noodzakelijk is om iemand te bespreken en of de gekozen aanpak het risico op radicalisering wegneemt. Ingrid Michon van de VVD vindt dat hier al genoeg voor geregeld en vindt het belangrijk om de instanties erop te vertrouwen dat zij integer zullen handelen.
Het zogeheten ‘casusoverleg’ over iemand die mogelijk radicaliseert, is eigenlijk al jaren staande praktijk. Maar tot nu toe was dit niet wettelijk geregeld. Daarom doet demissionair justitieminister Dilan Yeşilgöz een voorstel dat wettelijk vastlegt dat een burgemeester zo’n overleg bij elkaar mag roepen en aan welke regels dit moet voldoen.
De meeste partijen zijn het er wel over eens dat deze wet nodig is. Menno Sneller (D66) wijst er bijvoorbeeld op dat instanties de verontrustende signalen over de latere dader van de tramaanslag in Utrecht in 2019 niet met elkaar hadden gedeeld. Maar samen met NSC waarschuwen ook GroenLinks-PvdA, SP en D66 voor de onbedoelde negatieve gevolgen van de wet voor burgers.
„We hebben als parlement de mogelijkheid om met slechte wetgeving de levens van onschuldige mensen met een pennenstreek de vernieling in te helpen”, zegt Six Dijkstra, doelend op de toeslagenaffaire. Een wet die in 99 van de honderd gevallen werkt, maar in dat ene andere geval iemand vermaalt, is volgens het Kamerlid geen goede wet.
Michiel van Nispen van de SP vindt dat de minster te ruim definieert wie kan worden aangemerkt als iemand die radicaliseert. Verwarde mensen en activisten zouden ook onder haar definitie kunnen vallen, zegt het Kamerlid.
PVV-Kamerlid Marjolein Faber vraagt aan de minister of ook mensen die een shariarechtbank op willen richten onderwerp kunnen worden van een casusoverleg. „En hoe zit het met de acties van bijvoorbeeld Extinction Rebellion met hun snelwegblokkades en de bestorming van het platform van Schiphol-Oost?”, werpt ze op.
Yeşilgöz gaat op een later moment in op de vragen en voorstellen vanuit de Kamer.