Hoge Raad oordeelt weer over Deventer moordzaak
Moet een derde gerechtshof in Nederland zich buigen over de Deventer moordzaak? Over deze vraag neemt de Hoge Raad dinsdag een beslissing. De advocaat-
generaal nam alvast een voorschot en adviseerde eind vorig jaar tot herziening in de zaak van Ernst Louwes, die een celstraf uitzit voor de moord op weduwe Jacqueline Wittenberg uit Deventer in 1999.
Volgens de advocaat-generaal, die bij de Hoge Raad optreedt als adviseur, heeft het hof in Den Bosch onvoldoende gemotiveerd waarom het moord bewezen heeft geacht en zou het arrest daarom moeten worden vernietigd. Het hof veroordeelde Louwes tot twaalf jaar celstraf. Eerder legde het gerechtshof in Arnhem hem dezelfde straf op.
De zaak tegen Ernst Louwes, inmiddels bekend als de Deventer moordzaak, kent een bizar verloop. Het begon met de moord op de weduwe Wittenberg, op 23 september 1999 in haar woning in Deventer. De vrouw werd met vijf messteken om het leven gebracht. In november van dat jaar arresteerde de politie fiscaal jurist Louwes. Het slachtoffer had Louwes kort voor haar dood benoemd tot executeur-testamentair van de miljoenenerfenis van haar man.
De rechtbank in Zwolle sprak Louwes vrij, omdat het bewijs tegen hem onvoldoende was. In hoger beroep veroordeelde het hof in Arnhem hem echter tot twaalf jaar cel, op basis van een geursorteerproef en een verdacht telefoongesprekje dat hij op de avond van de moord met de weduwe had gevoerd.
Louwes, die altijd heeft ontkend iets met de moord te maken te hebben, vocht door tot de Hoge Raad. Die gaf in de zomer van 2003 het hof in Den Bosch opdracht de zaak over te doen. In afwachting daarvan kwam Louwes op vrije voeten.
Tijdens de behandeling voor het hof in Den Bosch begin vorig jaar kwam het OM met nieuw bewijsmateriaal op de proppen, op basis van nieuw DNA-onderzoek. Aan de hand daarvan kwam het hof opnieuw tot een veroordeling en werd Louwes nog tijdens de uitspraak gevangengenomen. Het bewijs dat het hof in Arnhem had gebruikt, kwam grotendeels te vervallen.
Advocaat G. J. Knoops tekende tegen de uitspraak cassatie aan bij de Hoge Raad. „De advocaat-generaal ziet op één punt reden tot herziening, maar ik vind dat het arrest van het hof in Den Bosch op veel meer onderdelen niet in stand kan blijven. Als de Hoge Raad de visie van de advocaat-generaal deelt en zijn advies overneemt, is dat reden genoeg om de zaak terug te verwijzen”, aldus Knoops.
Of het hoogste rechtscollege het advies ook volgt, weet hij niet. Knoops: „Juist in deze zaak kan het alle kanten uit.” Als de Hoge Raad het naast zich neerlegt, is het arrest van het hof in Den Bosch onherroepelijk en moet Louwes zijn celstraf uitzitten. Ernst Louwes laat zich dinsdag in ieder geval vanuit de gevangenis naar Den Haag overbrengen. Hij wil zelf horen hoe de Hoge Raad over zijn zaak oordeelt.