ANWB: ook rol weggelegd voor fabrikanten tegen opvoeren fatbikes
De ANWB vindt het belangrijk dat fabrikanten van fatbikes kijken naar de mogelijkheden om het opvoeren van fietsen technisch onmogelijk te maken. Volgens een woordvoerder is er ook een rol weggelegd voor de branche om maatregelen te nemen.
„Ze zouden bijvoorbeeld kunnen kijken naar de technische mogelijkheden om te voorkomen dat een elektrische fiets opgevoerd kan worden”, geeft de woordvoerder als voorbeeld. „Ook is het belangrijk dat daar afspraken over gemaakt worden binnen de branche.” De ANWB zegt een groeiende zorg te hebben over het aantal illegale en opgevoerde e-bikes en de gevaren die dat met zich meebrengt. „Daarom is het goed dat de fabrikanten de handen ineenslaan en met elkaar maatregelen nemen om het fietspad veiliger te maken.”
Vier grote Nederlandse fatbikefabrikanten presenteerden dinsdag een pakket aan maatregelen om het opvoeren van fietsen tegen te gaan. Het belangrijkste plan van Brekr, Phatfour, Doppio en Knaap is de boycot van verkooppunten van fietsen wanneer die zich niet aan de wettelijke regels houden. Ook willen ze meer voorlichting om consumenten bewust te maken van de mogelijke gevolgen van het opvoeren van fatbikes.
Voorlichting is volgens de ANWB inderdaad belangrijk, zodat consumenten zelf onderscheid kunnen maken tussen legale en illegale fietsen die in (web)winkels worden verkocht en de gevaren kennen. „Online kun je een fatbike kopen die je kan opvoeren zodat deze soms wel 50 kilometer per uur kan rijden in plaats van de wettelijk toegestane 25 kilometer per uur”, zegt de woordvoerder. „Op dat moment zit je op een illegaal voertuig dat niet de weg op mag. Mensen moeten zich er bewust van zijn dat de fietsen niet gemaakt zijn voor zo’n hoge snelheid en je aansprakelijk bent als je een ongeluk veroorzaakt.”
De ANWB benadrukt daarnaast dat het belangrijk is om de handhaving op te schroeven, om de pakkans bij opgevoerde fietsen te vergroten.
Volgens de Fietsersbond zijn de vier fabrikanten die met plannen zijn gekomen „al netjes bezig”. „Maar er zijn natuurlijk ook fabrikanten die zich niet keurig aan de regels houden”, zegt consumentenvoorlichter Kees Bakker van de Fietsersbond.