Economie

Nieuwe fase aangebroken voor dvd-technologie

Dvd’s met een opslagcapaciteit van dertien uur of meer aan beeldmateriaal zijn vanaf eind dit jaar geen utopie meer. Blu-ray, ontwikkeld door grote partijen zoals Philips en Sony, maakt dan voorzichtig zijn entree.

ANP
18 February 2005 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 02:14

Hoewel consumenten nu nog massaal cd’s en dvd’s aanschaffen met typeaanduidingen als R, RW en Double Layer met veel minder capaciteit, gaat de industrie door met nieuwe snufjes, zei marketingmanager F. Simonis van Philips donderdag op een bijeenkomst in Amsterdam over dvd-technologieën.

„We moeten verder kijken dan wat je nu aan oplossingen ziet”, aldus Simonis. „Filmmaatschappijen zoals Walt Disney en Fox willen hun materiaal geschikt maken voor HDTV en interactiviteit bieden in hun films. Blu-ray biedt die mogelijkheden.”

Philips zet de eerste stapjes met een brander die gebruikmaakt van de blu-raytechniek. Op een elektronicabeurs in Las Vegas trok het apparaat onlangs veel bekijks. Het was de eerste toepassing van Philips met een blauwe laserstraal, die preciezer informatie kan opslaan dan de rode laser die nu gangbaar is. De branders worden in eerste instantie in dure pc’s geplaatst.

Blu-ray maakt geen einde aan de huidige technologieën, stelt Simonis. Wel is het zo dat het einde nagenoeg is bereikt met de ontwikkeling van standaarden voor de rodelasertechniek. Het wachten is nu op de toepassingen. Het Japanse elektronicaconcern Sony presenteerde bijvoorbeeld een digitale camera met dvd-techniek die het mogelijk maakt film op te nemen en die gelijk af te spelen in de dvd-speler. Weinig revolutionair, maar wel een mogelijkheid die dvd/+RW (herschrijfbaar) biedt.

Herschrijfbare schijfjes zijn nu nog geen gemeengoed op de consumentenmarkt. Zo’n 80 procent van de verkochte schijfjes is slechts één keer beschrijfbaar en biedt weinig opslagcapaciteit. Deze zijn vooral populair omdat die een stuk goedkoper zijn.

Fabrikanten willen vanzelfsprekend graag dat consumenten overstappen op duurdere versies. Een dvd-schijfje met 8,5 gigabyte, ofwel een opslagcapaciteit van vier uur, is bijvoorbeeld al te koop. Dit product is echter vooral voor de fijnproevers die met hun dvd-recorder veel tegelijk willen opnemen, bijvoorbeeld als zij beschikken over een computer met diverse tv-tuners.

Snelheid speelt een belangrijke rol in de verkoop. „Consumenten willen niet wachten als zij iets opslaan”, meent Torsten Leye van de Japanse dvd- en cd-producent Verbatim. Snel zijn de dvd’s van 8,5 gigabyte nog niet, want het duurt vijftien minuten om deze vol te schrijven. Daar is nog ontwikkeling nodig. Sommige cd’s kunnen de informatie al in minder dan tien seconden bevatten. Deze schijfjes draaien met meer dan 200 kilometer per uur rond. Veel sneller is niet mogelijk. „Dan is de kans groot dat de cd met grote snelheid uit de computer slingert”, aldus Philips-man Simonis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer