Corus steekt miljoenen in staalfabriek Scunthorpe
Het verlieslijdende Brits-Nederlandse staalconcern Corus gaat zijn fabriek in het Britse Scunthorpe in Lincolnshire nieuw leven inblazen. Corus trekt daarvoor 130 miljoen pond (193 miljoen euro) uit.
Er komt een nieuwe gietmachine en een deel van de walserij wordt vernieuwd. De fabriek in Scunthorpe neemt van de vestiging in Workington de productie van spoorrails over. De investeringen en de verplaatsing van activiteiten leiden tot een verlies van 161 arbeidsplaatsen, aldus Corus donderdag. Bij de railproductie in Workington werken 256 mensen. Scunthorpe telt 4000 werknemers.
April vorig jaar kondigde Corus al aan 90 miljoen pond in de fabrieken in Scunthorpe, Port Talbot (Zuid-Wales) en Rotherham in Yorkshire te gaan pompen. Zo wil de staalonderneming haar productie concentreren. Andere locaties gaan dicht of worden verkocht.
Topman Philippe Varin heeft zich als prioriteit gesteld de Britse staalfabrieken weer winstgevend te krijgen. In het Verenigd Koninkrijk heeft Corus in totaal 26.000 werknemers.
Intussen dreigen Nederlandse werknemers van het staalconcern met acties uit onvrede over het moeizame verloop van het CAO-overleg. Tijdens ledenvergaderingen van FNV Bondgenoten was er donderdag unanieme bijval voor een motie die dreigt met het platleggen van het bedrijf.
„De sfeer was grimmig. Onze mensen zijn woedend over de houding van de bedrijfsleiding”, zei FNV-bestuurder J. Duijnhoven. De bonden hebben de CAO-onderhandelingen met Corus op 9 februari opgeschort na vier overlegrondes. De directie van het bedrijf weigert volgens de vakbonden pertinent om te praten over een loonsverhoging. De oude CAO voor Corus-medewerkers gold tot 1 februari.
De bonden vragen voor de circa 10.000 werknemers van Corus in Nederland 1,25 procent meer salaris. „Dat is niet onredelijk, Corus verdient op het moment geld als water”, meent Duijnhoven.
De werknemers zijn ook verbolgen, omdat Corus geen enkele oplossing zou willen bieden voor het wegvallen van de belastingvoordelen bij het sparen voor vroegpensioen. Verder zou het bedrijf het laten afweten bij het optuigen van de nieuwe levensloopregeling voor verlofsparen.
Een woordvoerder van de CNV-bedrijvenbond had woensdag al bekendgemaakt dat werknemers de opstelling van Corus zo zat zijn, dat ze „zelfs dreigen de poort dicht te lassen” als de werkgever niet voor 9 maart met concrete voorstellen over de brug komt.
FNV Bondgenoten houdt rekening met eerdere acties van het personeel en wil samen met de CNV Bedrijvenbond optrekken voor een grote actie half maart. „Op 17 maart maakt Corus zijn jaarcijfers bekend. Als er voor die tijd niets gebeurt, kunnen wij op diezelfde dag vergaderingen houden over een grote gezamenlijke actie.”
Een woordvoerder van Corus, voorheen Hoogovens, zei donderdagavond dat het bedrijf graag zo snel mogelijk verder wil praten over een nieuwe CAO. „Ook wij willen een goede en verantwoorde CAO, maar het gaat om complexe materie en dan kan het even duren.” Corus noemt het verwijt dat niet valt te praten over loonsverhoging onterecht. „We willen afspraken maken in lijn met het sociaal akkoord.”