Jachtvliegtuig uit oorlog opgegraven nabij Alblasserdam
Een Hawker Typhoon jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog is onlangs opgegraven in de polder Kortland, nabij Alblasserdam. De onderdelen worden 7 maart eenmalig tentoongesteld in het gebouw van de Alblasserdamse IJsclub. „Dit zijn bijzondere voorwerpen.”
Het vliegtuig van de Britse luchtmacht werd op 28 september 1944 beschoten door vijandelijke troepen. Het toestel stortte neer in het buitengebied van Alblasserdam. Nu, tachtig jaar later, zijn de restanten van het vliegtuig uit de grond gehaald door het speciale vliegtuigbergingteam van Defensie. De berging, dat wil zeggen het opgraven en opslaan, van de resterende wrakstukken van de Hawker Typhoon begon vorige week maandag. De berging had plotseling prioriteit toen er munitie was aangetroffen op de crashlocatie, bericht de gemeente Alblasserdam.
Volgens kapitein Marcel Schouten, woordvoerder van de Koninklijke Luchtmacht, is het luchtvaartuig inmiddels de grond uit. „De onderdelen gaan nu naar de verwerkingslocatie. Daar wordt alle modder en prut er keurig netjes uitgezeefd. Daarna kan alles de container in en kan het in de berging”, zegt Schouten. „Mensen moeten niet denken dat er een intact vliegtuig uit de grond is gehaald. De stukken liggen verspreid over een groot gebied. Dat is ook logisch als zo’n toestel van grote hoogte neerstort.”
Bijzondere voorwerpen
Toch zijn er verschillende onderdelen intact gebleven, vertelt majoor Schuncken, stafofficier vliegtuigberging van de Koninklijke Luchtmacht. Zo is een groot deel van de staart met het typenummer van het vliegtuig bewaard gebleven. En de cockpitstoel, het zuurstofmasker en de complete motor en twee rotorbladen zijn nog intact. „Dit zijn bijzondere voorwerpen”, zegt Schuncken. „De onderdelen begonnen zich langzaam te tonen op een diepte van drie meter. Uiteindelijk zijn we zes meter diep gegaan om alles van het wrak te bergen.”
Beelden van de opgedoken onderdelen geeft de majoor niet prijs. Belangstellenden moeten wachten tot donderdagmiddag om de vondsten te bewonderen. Het verzoek van het RD om langs te mogen komen bij de opgraving werd afgewezen. Een groot gebied rondom de crashlocatie is dan ook afgezet uit veiligheidsoogpunt, vanwege de mogelijke aanwezigheid van wapens, schadelijke vloeistoffen en munitie.
Inmiddels is duidelijk dat er ongesprongen 20 millimetermunitie gevonden is, meldt de majoor. De Hawker Typhoon had ook grotere wapens aan boord kunnen hebben. Het vliegtuig deed namelijk onder andere dienst als duikbommenwerper, waarbij het toestel naar beneden dook om bommen te werpen op tanks, bunkers en artillerie. Daarnaast werd de Tiffy, zoals piloten het toestel liefkozend noemden, soms uitgerust met raketten.
Rondleiding
Op de bezoekersmiddag 7 maart mogen de lokale schoolkinderen als eersten een kijkje nemen bij de vondsten. De klassen worden rondgeleid door leden van de werkgroep Hawker Kortland en medewerkers van Defensie. Ze worden dan onder andere onderwezen over de Belgische piloot Jean Noël Vandaele. Hij kwam bij de crash om het leven en ligt begraven op de Erebegraafplaats in Alblasserdam. Nadat de klassen zijn rondgeleid, zijn de overige belangstellenden welkom van 15.30 tot 16.30 uur.