Tegenslag voor Justitie in zaak–Nomads
De rechtbank in Amsterdam heeft donderdag een streep gezet door een ogenschijnlijk belangrijke getuigenverklaring in het monsterproces tegen de Nomads, vijftien Limburgse Hells Angels. De rechtbank achtte het noodzakelijk de verklaringen van de nieuwe getuige R. E. nader op hun betrouwbaarheid te toetsen, door de indruk die de man als getuige ter zitting had gewekt.
Hiermee zou het proces echter weken en misschien zelfs maanden vertraging oplopen. Dat ging de rechtbank te ver. Zij vindt dat de zaak moet worden afgerond. Het rechtscollege besloot aan het eind van een uren durend verhoor van de getuige diens verklaringen bij voorbaat van het bewijs uit te sluiten. Dit betekent dat de rechtbank de verklaringen buiten het dossier houdt en dus niet in zijn eindoordeel over de zaak betrekt. De rechters hadden officier van justitie Oldekamp aan het eind van de dag, na een spervuur van vragen aan de getuige, voor de keuze gesteld de getuige terug te trekken dan wel te handhaven. Volgens Oldekamp was dat een procedureel onmogelijke keuze. Hij stelde de rechtbank voor zelf te beslissen de verklaringen van E. al dan niet bij het bewijs te betrekken. Daarop nam de rechtbank de opmerkelijke beslissing de verklaringen van E. terzijde te schuiven.
Officier Oldekamp kwam woensdag plotseling met E. op de proppen. Deze zegt in augustus enkele uren in één cel te hebben verbleven met drie van de vijftien verdachte Nomads, in het cellencomplex van het gerechtsgebouw in Amsterdam. Zowel E. als de Nomads waren daar in verband met de verlenging van hun voorarrest. De drie Nomads worden er met twaalf clubgenoten van verdacht dat zij in februari vorig jaar hun ’broeders’ Paul de Vries, Cor Pijnenburg en Serge Wagener in hun clubhuis hebben geliquideerd. De drie slachtoffers zouden met de diefstal van een partij cocaïne hun club en mogelijk andere Hells Angels in Nederland in gevaar hebben gebracht.
E. heeft zich zeer onlangs bij het openbaar ministerie gemeld met het verhaal dat hij iets over de zaak zou kunnen zeggen. Tijdens het verblijf in de cel, aldus E., hebben de Nomads opmerkelijke en voor henzelf belastende uitspraken over de drievoudige moord gedaan.
Een van de Nomads, H. R., heeft volgens E. gezegd dat de politie „toch niet kan bewijzen dat ik heb geschoten, omdat iedereen zijn mond houdt.” Zijn collega-Nomad E. van S. heeft gezegd dat een van de slachtoffers „lag te creperen toen ik hem sloeg”, aldus E. Hij wist naderhand de voornamen van de betrokken Nomads te noemen en kon het drietal in een fotomap met circa 35 foto’s aanwijzen.
Volgens E. heeft Nomad H. R. hem op zeker moment bedreigd. „Als je hier met iemand over praat, maken we je dood”, zou R. hem hebben toegevoegd. E. gaf aan „doodsbang” te zijn. Justitie heeft hem opgenomen in een getuigenbeschermingsprogramma. Van een deal met justitie is geen sprake; E. heeft niet verklaard om er in zijn eigen zaak beter van te worden.
E. is een bekende van justitie. Hij bedreigde minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie in een telefoontje aan RTV Noord-Holland. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de man daarvoor in december tot twee jaar celstraf, waarvan acht maanden voorwaardelijk. De zaak loopt nog in hoger beroep.
Donderdag wilde E. niets kwijt over zijn eigen zaak, ondanks vele vragen daarover van met name advocaat N. Meijering, raadsman van Nomad H. R. Meijering en de andere advocaten werden woensdag volkomen verrast door het bestaan van de nieuwe getuige.
De drie Nomads deden de verklaring van E. voor de rechtbank af als onzin. Volgens hen is de man „gek” en „een psychopaat.” Ze erkenden dat ze met hem in één cel hebben gezeten, maar zeiden juist opvallend aardig tegen hem te zijn geweest. Dat E. pas zo laat naar justitie is gestapt met zijn verklaring, hangt volgens de man samen met het verloop van zijn eigen strafzaak. Verklaren over wat hij heeft gehoord over de Nomads-zaak is „een morele kwestie”, aldus E. „Als dit met mensen van mij was gebeurd, zou de waarheid ook boven moeten komen.”
Vrijdag zou officier van justitie Oldekamp zijn bewijs in volle omvang presenteren en zijn strafeisen formuleren.