Gewetensbezwaar tegen scan telt niet
Wie gewetensbezwaren heeft tegen de irisscan, kan in de nabije toekomst niet meer buiten de zogeheten Schengen-landen in Europa reizen. Dat valt op te maken uit een brief van minister De Graaf van Binnenlandse Zaken.
In voorbereiding is een wetsvoorstel dat de invoering van een nieuw paspoort regelt waarin zogeheten biometrische kenmerken kunnen worden opgenomen. Het meest gangbare biometrische kenmerk is de iris. Door de ogen te scannen, kan snel worden gecontroleerd of paspoort en houder bij elkaar horen. Deze techniek is intussen beschikbaar.
Sommige religieuze mensen hebben ernstige bezwaren tegen deze techniek. De vrees is dat de overheid steeds meer gegevens van burgers opslaat, waardoor misbruik verstrekkende gevolgen zou kunnen hebben. Ook voorvechters van privacy hebben veel moeite met de nieuwe identificatietechnieken.
Een verontruste burger die wilde weten of zijn bezwaren tegen de irisscan zouden worden erkend, heeft van minister De Graaf nul op het rekest gekregen. De bewindsman stelt dat op de eisen die de nieuwe Paspoortwet stelt, geen uitzonderingen zullen worden toegestaan. Als mensen weigeren een paspoort met biometrisch kenmerk aan te schaffen, bestaat enkel de mogelijkheid zich niet buiten de grenzen te verplaatsen waar kan worden gevraagd om een paspoort, aldus De Graaf.
Hij wijst erop dat er een dringend maatschappelijk belang is om het nieuwe paspoort in te voeren. De vele vervalsingen en het internationaal terrorisme zijn voor het kabinet redenen om het voorstel voor de nieuwe Paspoortwet bij de Kamer in te dienen.