„Ontslag predikant Zeewolde onterecht”
De kantonrechter van Lelystad heeft de christelijke gereformeerde kerk (cgk) van Zeewolde op 2 februari veroordeeld tot onder meer het betalen van schadevergoeding aan H. R. H. A. de Boer, voormalig predikant van deze gemeente. Volgens de rechter is deze ten onrechte „ontslagen.”
Dat maakte de advocaat van De Boer, mr. P. J. den Boef uit Amersfoort, woensdag bekend.
De problematiek rond de (voormalige) predikant en de kerkenraad van Zeewolde speelt al vanaf februari 2001. Op 2 juli 2003 besloot de classis Amersfoort ds. De Boer te ontzetten uit het ambt van dienaar des Woords in de CGK. Zijn advocaat reageerde hierop met een brief waarin hij de classis vroeg om „intrekking van dit besluit, toelating tot de ambtelijke werkzaamheden en verzoening.”
In de zaak waarin de kantonrechter nu een uitspraak heeft gedaan, vorderde De Boer, aldus het vonnis, „primair verklaringen voor recht dat hij een arbeidsovereenkomst heeft, en dat hij onregelmatig en kennelijk onredelijk is ontslagen.” Hij eiste onder meer schadevergoeding, vermogensschade en een veroordeling in de proceskosten.
Op 2 februari verklaarde de kantonrechter voor recht dat „de verhouding tussen De Boer en de christelijke gereformeerde kerk te Zeewolde dient te worden gekwalificeerd als een arbeidsovereenkomst als bedoeld in art. 7:610 van het Burgerlijk Wetboek”; het aan De Boer gegeven ontslag op 2 juli 2003 „onregelmatig is gegeven” en „kennelijk onredelijk is.” De rechter veroordeelde de cgk van Zeewolde tot betaling aan De Boer van ruim 10.000 euro (bruto) ter zake van onregelmatig ontslag en 30.000 (bruto) ter zake van kennelijk onredelijk ontslag, als ook tot betaling van de kosten van het geding.
„Zowel de particuliere synode als de classis van de CGK heeft volgens de kantonrechter de universeel geldende beginselen voor een behoorlijk proces geschonden”, aldus mr. Den Boef in een persbericht. „En het ontslag (de afzetting) is om een valse reden gegeven. De kantonrechter rekent het de classis en de cgk-Zeewolde verder zwaar aan dat zij een eerder kortgedingvonnis van de president van de rechtbank van Zwolle -waarbij de schorsing van De Boer met onmiddellijke ingang werd opgeheven- niet hebben nageleefd.”
Volgens de advocaat geeft het oordeel „dat de reden van de afzetting vals is, De Boer recht op eerherstel. Met het oordeel staat vast dat de kerk niet heeft gehandeld in overeenstemming met Schrift en belijdenis. De Boer is groot onrecht aangedaan en verwacht dan ook van de cgk-Zeewolde dat daadwerkelijk invulling wordt gegeven aan begrippen als schuld, belijdenis en eerherstel. Met de cgk-Zeewolde zal hierover het gesprek worden aangegaan.”
De kerkenraad van Zeewolde bestaat sinds kort weer uit eigen leden. Voorzitter is echter nog steeds ds. J. H. Velema. Deze kon donderdagmorgen nog geen reactie geven op de uitspraak. „We hebben de stukken nog niet binnen, en er dus nog niet over vergaderd.”
Volgens mr. Den Boef heeft de uitspraak „nogal wat consequenties, ook voor de gereformeerde gezindte als geheel. De rechter heeft hier een wissel omgezet.”