Beter stelsel arbeidsongeschikten kost enkele miljarden extra
Als een volgend kabinet het arbeidsongeschiktheidsstelsel gaat hervormen zoals een belangrijke commissie donderdag adviseert, zal het ook de knip moeten trekken. Het stelsel kent veel hardheden en is uitermate complex. Verbeteren is nodig, vindt de commissie, evenals veel partijen. Een beter stelsel kent een prijskaartje van „grofweg tussen de 1 miljard en 2 miljard” euro, aldus de Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel (OCTAS).
Overigens zal de stijging van de kosten sterk afhangen van hoe een nieuw kabinet de arbeidsongeschiktheidsregelingen gaat veranderen en versimpelen. De commissie komt in haar rapport met drie varianten voor werkenden, maar zelfs binnen die varianten is nog ruimte om dingen zelf in te vullen. Een „structurele oplossing” voor mensen die nooit hebben gewerkt, omdat ze al sinds hun jeugd of geboorte een beperking hebben die werk onmogelijk maakt, heeft de commissie niet gevonden. Hoeveel een uiteindelijke oplossing voor die groep zal kosten, blijft ongewis.
Bij de presentatie van het rapport met aanbevelingen zei commissievoorzitter en oud-PvdA-Kamerlid Roos Vermeij overigens ook dat er „veel meer geïnvesteerd moet worden” in het voorkomen van arbeidsongeschiktheid. „We hebben allemaal onze verantwoordelijkheid om werkfit te blijven. Anders is het dweilen met de kraan open.” In hoeverre dat ook een investering van de overheid vergt, is niet duidelijk.