35 wetenschappers krijgen Vici-beurs voor onderzoek
35 belangrijke wetenschappers krijgen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) een beurs toegekend. Dat geld, maximaal 1,5 miljoen euro per persoon, kunnen ze besteden aan hun onderzoek. Het geld komt uit de subsidiepot Vici. Elk jaar wordt daar geld uit verdeeld.
Het geld gaat onder meer naar Elena Maria Rossi en Aline de Almeida Vidotto van de Sterrewacht in Leiden. Zij doen onderzoek naar zwarte gaten en naar planeten buiten ons zonnestelsel en hun sterren. Politicologe Liza Mügge van de Universiteit van Amsterdam bestudeert mannelijkheid in de politiek. Natalie Katsonis van de Rijksuniversiteit Groningen wil een beter beeld krijgen van het ontstaan van leven op aarde.
Mannen hebben 192 vooraanmeldingen gedaan, wat uiteindelijk leidde tot 62 aanvragen. Van vrouwelijke wetenschappers kwamen er 140 vooraanmeldingen en 48 aanvragen. Maar uiteindelijk hebben twintig vrouwen geld gekregen, tegenover vijftien mannen. Een verklaring voor dat verschil geeft de NWO niet.
Zes wetenschappers die de beurzen krijgen, zijn verbonden aan de Universiteit Leiden. De Universiteit van Amsterdam, de Rijksuniversiteit Groningen en de Radboud Universiteit in Nijmegen hebben allen vier onderzoekers die een Vici-beurs krijgen. Daarna volgen de TU Eindhoven en de Erasmus Universiteit Rotterdam met elk drie ontvangers.
De NWO heeft in totaal drie geldpotten voor onderzoek. De Veni-beurs is bestemd voor onderzoekers die net gepromoveerd zijn. Zij kunnen tot 320.000 euro krijgen. Vidi heeft maximaal 850.000 euro per persoon beschikbaar voor onderzoekers die al een paar jaar ervaring hebben. Vici, waaraan een bedrag tot 1,5 miljoen euro per onderzoeker is gekoppeld, is bedoeld voor „senior onderzoekers”. De namen zijn afgeleid van de uitspraak „veni, vidi, vici” van Julius Caesar, Latijn voor „ik kwam, ik zag, ik overwon”.