Binnenland

Onderzoek naar ‘echtheid’ van wolven in Gelderland eind april af

De provincie Gelderland verwacht dat het onderzoek naar het DNA van de wolven in Gelderland eind april af is. Het gaat om de vraag of wolven die er rondlopen gekruist zijn met honden en dus mogelijk geen ‘echte’ wolven meer zijn. Een laboratorium verbonden aan de universiteit van Ljubljana in Slovenië voert de studie uit.

ANP
28 February 2024 13:50Gewijzigd op 28 February 2024 18:15

De wolf is een beschermde diersoort. De provincie Gelderland wil het dier toch graag afschieten, omdat wolven geregeld schapen aanvallen. De coalitiepartijen BBB, VVD, CDA, ChristenUnie en SGP vragen zich af of de wolven die in Gelderland rondlopen wel ‘raszuiver’ zijn. Als wolven namelijk vaak genoeg kruisen met honden, vervalt op een zeker moment de beschermde status van het dier en zou mogelijk alsnog op ze geschoten kunnen worden. Maar volgens onder meer kennisorganisatie BIJ12 zijn zulke zogenoemde ‘hybride wolven’ nog nooit in het wild aangetoond in Nederland.

De coalitiepartijen stelden vorige zomer dat bestaande data over de wolf in Gelderland onvolledig zouden zijn, hoewel kennisorganisaties dat tegenspreken. Volgens hen moet het onderzoek naar de wolf voldoen aan allerlei Europese richtlijnen en wordt het zorgvuldig uitgevoerd.

Toch kwam het extra onderzoek er. De provincie ging in zee met het laboratorium DivjaLabs, dat de studie uitvoert „in samenwerking met een Noorse onderzoeker”. Met de universiteit in Wageningen, die gewoonlijk het onderzoek naar de wolf in Nederland doet, zijn werkafspraken gemaakt voor het aanleveren van elf verschillende wolven die dood werden aangetroffen in Nederland.

De provincie zocht ook nog contact met het Duitse lab ForGen. GroenLinks stelde eerder vragen over de betrouwbaarheid van dat lab. ForGen is echter niet ingegaan op het verzoek van de provincie, aldus verantwoordelijk gedeputeerde Harold Zoet (BBB).

Overigens heeft de provincie intussen beleid aangekondigd waarmee het afschieten van de wolf - ongeacht het DNA - mogelijk moet worden gemaakt. Hoewel de wolf beschermd is door regelgeving, denkt Gelderland dat het juridisch mogelijk is om onder bepaalde omstandigheden toch op een wolf te schieten. De provincie overlegt momenteel met de faunabeheereenheid over een vergunning voor dat beleid. „We gaan ervan uit dat deze vergunning aangevochten wordt en stand houdt”, aldus de woordvoerster van Zoet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer