Onderzoek: EU-grensdienst Frontex te afhankelijk van lidstaten
De Europese grensbewakingsdienst Frontex is bij noodsituaties te afhankelijk van lidstaten van de EU. Dat concludeert de Europese Ombudsman Emily O’Reilly na een bootramp voor de Griekse kust in juni vorig jaar. Daar verging het schip Adriana met honderden migranten aan boord. O’Reilly spreekt over zeshonderd doden en pleit na onderzoek voor hervormingen.
Frontex mocht onder de huidige regelgeving niet naar de locatie van de Adriana zonder toestemming van de Griekse autoriteiten, concludeert ze. Uit documenten kwam naar voren dat Frontex zeker vier keer hulp aanbood, maar geen reactie kreeg. De Ombudsman vraagt zich af hoe hulp kon uitblijven terwijl een EU-agentschap, de autoriteiten in twee lidstaten en private schepen op de hoogte waren van de noodsituatie.
De Ombudsman stelt dat Frontex zich presenteert als een soort kustwacht, maar daar eigenlijk geen mandaat voor heeft. „Als Frontex de plicht heeft om te helpen bij het redden van levens op zee, maar de beschikbare middelen tekortschieten, dan is dat duidelijk een zaak voor wetgevers in de EU”, luidt een van de conclusies. Ook zouden de verplichtingen van het agentschap op mensenrechtengebied soms lastig te combineren zijn met het ondersteunen van lidstaten die hun grenzen bewaken.