Buitenland

Teheran: Explosie was geen gevolg van luchtaanval

De explosie woensdag in het zuiden van Iran was geen gevolg van een luchtaanval, maar van bouwwerkzaamheden waarbij explosieven zijn gebruikt.

Buitenlandredactie
17 February 2005 08:40Gewijzigd op 14 November 2020 02:14

Het betrof volgens het persbureau INSA werkzaamheden waarbij met dynamiet een gebied werd vrijgemaakt voor de aanleg van een weg. Die weg is weer onderdeel van de bouw van een dam.

De Iraanse staatstelevisie meldde woensdag dat een onbekend vliegtuig van een afstand van 20 kilometer een raket had afgevuurd bij de woestijnplaats plaats Deylam in de kustprovincie Bushehr, circa 675 kilometer ten zuiden van Teheran.

Volgens een andere Arabischtalige omroep in de regio was het geluid van de explosies die mensen in Deylam hoorden, afkomstig van Iraans luchtafweergeschut. De Iraanse autoriteiten klagen over Amerikaanse spionagevluchten met onbemande toestellen.

Iran heeft een kernenergiecentrale in Bushehr, die ongeveer 150 kilometer van de kustplaats Deylam verwijderd ligt. De ambassade van Rusland in Teheran liet woensdag weten dat er op die kerncentrale helemaal geen aanval is geweest.

De Iraanse minister van Buitenlandse zaken, Kharrazi, woensdag op bezoek in Berlijn om daar de nieuwe Iraanse ambassade te openen, wist nog helemaal niets over een ontploffing in Bushehr. Arabische media meldden dat mogelijk een Iraans militair vliegtuig in de regio een brandstoftank heeft verloren. Volgens de Iraanse Revolutionaire Garde is er helemaal geen aanval geweest en heeft geen enkel Iraans vliegtuig een tank verloren.

Israëlische zegslieden hebben onmiddellijk gezegd dat Israël niets met de geheimzinnige explosie te maken heeft. De VS en Israël beschuldigen Iran ervan kernwapens te ontwikkelen. De joodse staat stelt al sinds begin jaren negentig dat Iran „binnen enkele jaren een kernwapen kan maken.” Woordvoerders van de Amerikaanse regering konden ook geen informatie verstrekken over de zaak.

Iran heeft nog zes maanden nodig om de kennis te vergaren die nodig is voor het bouwen van een kernbom. Dat heeft de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Silvan Shalom, woensdag gezegd tijdens een bezoek aan Groot-Brittannië.

Volgens Shalom is dat niet alleen een probleem voor Israël, maar voor de hele internationale gemeenschap, omdat de Iraanse langeafstandsraketten ook Europa kunnen bereiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer