Durven reisorganisaties weer naar Israël?
De oorlog in Gaza is nog in volle gang. Toch besloot KLM vorige week vanaf 1 april weer naar Tel Aviv te vliegen. Durven christelijke reisorganisaties ook weer reizen naar Israël te organiseren?
Sinds de terroristische aanslagen van Hamas op 7 oktober werden duizenden reizen naar Israël geannuleerd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken raadde sinds de start van de oorlog iedereen af naar het land te reizen, tenzij als dit strikt noodzakelijk is. Op dit moment geeft het ministerie een gedeeltelijk rood en een gedeeltelijk oranje reisadvies. De rode, meest onveilige gebieden, liggen aan de grenzen van Israël.
Dit advies is de reden dat de gebruikelijke rondreizen van verschillende christelijke reisorganisaties nog steeds niet mogelijk zijn. Zo ook van de organisatie Beter Uit. Directeur Jan van den Bosch meldt dat de organisatie reizen voor duizenden mensen heeft geannuleerd sinds 7 oktober. „Het was een zware en moeilijke tijd”, zegt Van den Bosch. Hij hoopt dat de gebruikelijke rondreizen in 2025 weer van start kunnen gaan. Wel organiseert Beter Uit halverwege april een zogeheten solidariteitsreis. „Met deze reis gaan niet de gebruikelijke toeristen mee”, zegt Van Den Bosch. „De deelnemers gaan namelijk hard werken in Israël.” Dit is nodig, vertelt de directeur, aangezien een groot deel van de werkende Israëliërs is opgeroepen om het land te verdedigen. Daarnaast zijn veel gastarbeiders sinds 7 oktober vertrokken.
Zo moesten alle Thaise arbeiders van hun regering terugkeren naar Thailand noemt Van den Bosch. En dit terwijl de oogst van citroenen, aardbeien en sinaasappels in Israël in volle gang is. Met de solidariteitsreis gaan de Nederlandse vrijwilligers het Joodse volk hierin helpen.
Beter Uit is niet de enige die zo’n reis organiseert. Sara van Oordt, hoofd media en communicatie van de organisatie Christenen voor Israël, meldt zelfs dat op 21 februari al de eerste ‘‘handen-uit-de-mouwenreis’’ vertrokken is. „Er waren dertig plekken beschikbaar voor de trip en binnen twee dagen waren er al tweehonderd aanmeldingen”, zegt Van Oordt. „We hebben een betrokken achterban die iets wil betekenen voor Israël.” Naast het helpen met de oogst en andere werkzaamheden maken de vrijwilligers de huizen schoon in de kibboetsen waar de inwoners sinds 7 oktober zijn weggevlucht. „Op die manier kunnen de slachtoffers thuiskomen in een schoon huis.”
Jo le Poole, directeur van Israël Idoed Reizen zegt dat bij zijn organisatie inmiddels al de tweede solidariteitsgroep in Israël verblijft van dit jaar. Naast het helpen van de lokale bevolking heeft deze organisatie ook andere doelen op het oog. „Tijdens deze reizen willen we deelnemers onderwijzen over de oorlog en krijgen ze informatie over dit conflict”, zegt Le Poole.
Veiligheid
„De groep is nu in Sderot, een stad die een paar kilometer van Gaza verwijderd is en waarvan nu negentig procent van de inwoners elders verblijft. De stad is op 7 oktober hevig bestookt en het politiebureau is helemaal weggevaagd”, zegt Le Poole. Maar is deze plek wel veilig genoeg voor de groep? „Vanuit Gaza kan Hamas vrijwel niet meer schieten”, stelt de directeur. „Het probleem zit nu veel meer in het noorden bij Hezbollah.” Hij heeft van een betrouwbare bron vernomen dat Hezbollah een steeds groter gevaar vormt voor Israël. Het bezoeken van Nazareth en Kapernaüm in noordelijk Israël zit er daarom volgens de directeur voorlopig niet in.
Het is voor de organisatie nog de vraag of de groep een bezoek gaat brengen aan het Meer van Galilea, dat in het noorden van Israël ligt. „Via de kustroute kun je relatief veilig reizen naar het meer, zolang je maar niet door de Westelijke Jordaanoever gaat.” Jan van den Bosch, directeur van Beter Uit, heeft er vertrouwen in dat het land grotendeels veilig is. „Het leven is op ons kantoor in Jeruzalem weer terug bij gewoon. Met uitzondering van de uiterst gecoördineerde terroristische aanval van 7 oktober, heeft Israël de veiligheid gewoon goed op orde.” Hij benadrukt wel dat de deelnemers van de solidariteitsreis op eigen risico meegaan.
De reisorganisaties hebben alle drie goede moed voor het volgende jaar. En hopen in 2025 weer de gebruikelijke rondreizen te organiseren. Andere organisaties, als Amicitia Reizen en Ichthus Reizen, zeggen dit jaar niet naar Israël te gaan. Dit besluit namen ze al voor de oorlog uit commercieel oogpunt. In het verleden organiseerden de organisaties wel reizen naar Israël.