Van Gennip: actie nodig na ‘ronduit pijnlijk’ enquêterapport
Het rapport waarin de parlementaire-enquêtecommissie concludeert dat mensen zijn vermorzeld door de ontspoorde fraudeaanpak van de overheid, is „ronduit pijnlijk”. „Daar moeten we wat mee”, zegt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken namens het kabinet in een eerste reactie op het rapport. Volgens haar moet de politiek overstappen naar „een andere manier van denken”.
Daarnaast is het belangrijk na te gaan „hoe we die vastgeroeste patronen verbreken” die de problemen in de fraudeaanpak veroorzaakten, zegt ze.
„Natuurlijk is er al veel gebeurd (…) maar ik ben het met de commissie eens: er is echt nog heel veel werk te doen”, zegt Van Gennip. Zij reageert namens het demissionaire kabinet. Dat „gaat ermee aan de slag”. Maar eerst debatteert de Tweede Kamer met de enquêtecommissie. Daarna komt er een officiële kabinetsreactie met beleidsingrepen.
Van Gennip benadrukt dat de omslag naar beleid waarbij meer rekening wordt gehouden met mensen en hun unieke omstandigheden wel al is ingezet. Op werkbezoek bij uitvoerders van de overheid ziet ze dat er meer met de menselijke maat wordt gewerkt en dat ambtenaren en politiek „een ander mensbeeld” hebben.
Die verandering is nodig volgens de enquête, omdat de overheid zich als tegenstander van de burgers heeft opgesteld. Op de vraag of dat nog steeds zo is, zegt Van Gennip dat dit in beweging is. „Is dat helemaal veranderd? Nee. Is dat aan het veranderen? Ja.”
Maar „het gaat best even tijd kosten” voordat ook de slechte wetgeving waarover de commissie praat, is gerepareerd, erkent de demissionaire bewindsvrouw. Veel van het voorwerk daarvoor is gedaan, maar ook het volgende kabinet zal er snel mee aan de slag moeten, zegt zij.