Gemeenten herdenken inval in Oekraïne met vlaggen en kerkklokken
Meerdere gemeenten staan zaterdag stil bij de oorlog in Oekraïne. Het is dan twee jaar geleden dat de eerste Russische militairen de grens overstaken en het land binnenvielen.
In Rotterdam is een herdenking voor het stadhuis aan de Coolsingel. Locoburgemeester Robert Simons en een vertegenwoordiger van de Oekraïense ambassade houden een toespraak, net als een in Rotterdam revaliderende Oekraïense militair en een gevlucht meisje. Daarna klinkt het volkslied van Oekraïne.
In Gouda wordt de vlag van Oekraïne zaterdag gehesen bij het stadhuis. „Het is vreselijk dat deze oorlog nu al zo lang voortduurt en er nog geen zicht lijkt te zijn op een einde. Gouda blijft solidariteit met Oekraïne tonen”, zegt burgemeester Pieter Verhoeve in een verklaring. Ridderkerk herdenkt twee jaar oorlog op het Koningsplein in de plaats, met het Ridderkerk Oekraïens Kamerkoor en burgemeester Marco Oosterwijk. In Geertruidenberg en Raamsdonksveer (Noord-Brabant) klinken vanaf de kerktorens onder meer Oekraïense liederen en het Europese volkslied.
De landelijke herdenking van de Russische invasie is zaterdag in het Beatrixgebouw in Utrecht.
Sinds het begin van de oorlog zijn ruim 107.000 mensen vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht. Dat komt ongeveer overeen met een gemeente als Emmen of Delft. Een deel van die groep heeft inmiddels een eigen huis of woont bij familie of vrienden. Volgens de meest recente cijfers, van vorige week, hebben de noodopvanglocaties in totaal 90.760 bedden beschikbaar. Daarvan zijn 90.600 in gebruik. Dat betekent dat er in heel Nederland 160 opvangplekken over zijn voor nieuwe vluchtelingen uit Oekraïne. Dat is de kleinste marge sinds het begin van de oorlog.