Binnenland

Gemeente Westerwolde over verwachting COA: eerst zien, dan geloven

„Eerst zien, dan geloven.” Zo reageert de gemeente Westerwolde op de verwachting van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dat voor middernacht niet meer dan 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel aanwezig zijn. „Resultaten uit het verleden dwingen ons ertoe om eerst af te wachten of het daadwerkelijk gebeurt”, zegt de gemeente in een verklaring.

ANP
21 February 2024 14:31Gewijzigd op 21 February 2024 15:19

De gemeente liet woensdagochtend al weten kritisch te zijn op de manier waarop het COA heeft geprobeerd zich aan de afspraken met de gemeente te houden over het aanmeldcentrum in Ter Apel. Volgens een woordvoerder had het COA eerder actie kunnen ondernemen, maar komt het nu op het laatste moment aan.

Vanaf middernacht in de nacht van woensdag op donderdag mogen maximaal 2000 asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel zijn. Lukt dit niet, dan krijgt het COA een dwangsom van 15.000 euro per dag (tot een maximumbedrag van 1,5 miljoen euro) dat het aantal wordt overschreden, besloot de rechter vorige maand.

Dinsdag en woensdag werden in totaal 240 asielzoekers uit Ter Apel naar Biddinghuizen overgebracht. Daardoor is de druk op het aanmeldcentrum iets afgenomen en verwacht het COA dat het de deadline gaat halen. Maar dat had drie weken geleden ook al gekund, zegt de woordvoerder van Westerwolde.

Voor de naleving van de afspraken vertrouwt de gemeente Westerwolde op de cijfers die het COA zelf aanlevert. De woordvoerder zegt dat het niet in het belang van het COA is om daarover te liegen. Bovendien is de gemeente zelf ook regelmatig in het aanmeldcentrum aanwezig, bijvoorbeeld in de vorm van boa’s. Als er te veel asielzoekers aanwezig zijn, zien ze dat, zegt de woordvoerder. De gemeente blijft nauwlettend in de gaten houden of de bezetting niet opnieuw boven de 2000 asielzoekers uitkomt.

Het COA zegt de afgelopen maanden niet anders te hebben gewerkt dan voorheen. „Het vonnis van de rechtbank heeft niet de urgentie bepaald”, zegt bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker. „Wij zorgen altijd dat we mensen verplaatsen zodra er een bed beschikbaar is elders in het land. Elke plek die we kunnen vinden, zullen we benutten. Dat was de lijn voor de rechtszaak en dat is nu nog steeds zo.” Dat het de afgelopen tijd zo moeizaam ging, komt volgens Schoenmaker doordat de asielinstroom in januari en februari veel hoger was dan verwacht.

De asielopvangorganisatie verwacht pas donderdagochtend met zekerheid te kunnen zeggen of er minder dan 2000 mensen in Ter Apel zitten. Dan wordt er geteld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer