Grondleggers van de Nederlandse schilderkunst
Het Franse getijdenboek ”Très Riches Heures du duc de Berry” (De zeer rijke uren van de hertog van Berry) is wereldberoemd vanwege de schitterende miniaturen die het bevat.
In 1410 gaf de hertog Jean de Berry aan Johan Maelwael en de broers Herman, Paul en Johan van Lymborch uit Nijmegen de opdracht om deze kleurrijke afbeeldingen te maken. Ze behoren tegenwoordig tot de bekendste miniaturen uit de middeleeuwen. Met name de kalenderserie waarin de wisselende seizoenen worden weergegeven is bekend geworden.
In de studie ”Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch” doen André Stufkens en Clemens Verhoeven het verhaal van de grondleggers van de Nederlandse schilderkunst uit de doeken, uiteraard voorzien van veel beeldmateriaal. Het boek toont tientallen hoogtepunten uit het oeuvre van de kunstenaars, zoomt in op de woelige tijd waarin ze leefden en vertelt bijzonderheden over hun (korte) levens. „Tezamen waren de Maelwael-Van Lymborchs de eerste Nederlandse schilders van wereldniveau met artistieke kwaliteiten die we in de loop der tijd als typisch Nederlands zijn gaan beschouwen”, aldus de auteurs. Ze noemen de kunstenaars grondleggers van de Nederlandse schilderkunst.
In het boek zijn allerlei nieuwe inzichten verwerkt die recent (kunst)historisch onderzoek heeft opgeleverd. Bovendien kan een aantal schilderijen „in onze ontkerstenende tijd” best wat uitleg gebruiken, aldus de schrijvers.
Boekgegevens
”Johan Maelwael en de gebroeders Van Lymborch. Grondleggers van de Nederlandse schilderkunst”, André Stufkens en Clemens Verhoeven; uitg. Walburg Pers; 204 blz.; € 29,99