Veel fracties zien niets in bezoek aan nieuwe informateur
Veel fracties voelen er niets voor om langs een nieuwe informateur te gaan, en daar - opnieuw - te zeggen dat PVV, VVD, NSC en BBB eruit moeten zien te komen. In welke vorm ze dan ook willen samenwerken, in een meerderheids-, minderheids- of extraparlementair kabinet met of zonder gedoogsteun. Onder meer GroenLinks-PvdA, D66, ChristenUnie, SP, Volt en DENK vinden dat tijdverspilling, zo is duidelijk geworden tijdens het debat over de vastgelopen formatie. Gezien de grote problemen die opgelost moeten worden, is die tijd er niet, vinden de fracties.
Zij noemden het ook een stap terug in het proces, om als het ware weer terug te gaan naar een verkenningsfase.”We zijn terug bij af”, zei Stephan van Baarle van DENK. Na de verkiezingen van 22 november zijn alle fracties bij Ronald Plasterk langs geweest en hebben ze hem verteld hoe ze tegen de verkiezingsuitslag aankijken en hoe ze hun rol zien. Daaruit is onder meer de informatieopdracht van de Tweede Kamer gekomen om te onderzoeken of er overeenstemming kan worden bereikt tussen PVV, VVD, NSC en BBB. Hun standpunten zijn niet veranderd, zei onder meer partijleider Mirjam Bikker van de ChristenUnie.
Als een Kamermeerderheid met het voorstel van PVV-leider Geert Wilders instemt, gaat SER-voorziter Kim Putters aan de slag als nieuwe informateur. In een nieuwe gespreksronde van drie à vier weken moet Putters alle fractievoorzitters spreken, onder meer over de vorm van een mogelijke coalitie die de politiek leiders voor zich zien, is het plan van Wilders.
De PVV’er ziet dit als tussenstap om uit de impasse te komen. Ook BBB-partijleider Caroline van der Plas vindt zo’n tussenfase niet verkeerd. Het stof van de afgelopen periode kan dan neerdalen, zei ze. Dat moet „zorgvuldig”, maar ook zo snel mogelijk. „Na die tussenfase moeten we aan de slag.”