Binnenland

FNV eist in manifest actie voor veilige werkomgeving ambtenaren

De FNV roept de landelijke politiek op actie te ondernemen, zodat de Rijksoverheid een sociaal veilige omgeving is om te werken. De vakbond bood dinsdagmiddag Tweede Kamerleden een manifest aan, na recent onderzoek onder medewerkers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

ANP
13 February 2024 13:22Gewijzigd op 13 February 2024 14:26

Uit dat onderzoek komt naar voren dat honderden ambtenaren van VWS te maken hebben gehad met pesten, intimidatie, discriminatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag. De angstcultuur zou in stand worden gehouden door de ambtelijke top. „Rijksambtenaren moeten onbevreesd hun werk kunnen doen”, stelt de FNV.

De vakbond wil daarom onder meer dat van bovenaf kan worden ingegrepen als meldingen van misstanden binnen een ministerie niet voldoende worden opgepakt. Ook willen ze dat leidinggevenden die zich schuldig maken aan een onveilige werksfeer „direct vervangen worden door leidinggevenden met de juiste training en capaciteiten”.

Het manifest werd in ontvangst genomen door leden van de vaste Kamercommissie van Binnenlandse Zaken. De selectie en benoeming van topmanagers binnen de Rijksoverheid is een taak van de Algemene Bestuursdienst (ABD), die valt onder Binnenlandse Zaken. Volgens de FNV is de dienst daarmee verantwoordelijk voor het scheppen van een sociaal veilige werkomgeving en de benoeming van goede topmanagers die bewezen geschikt zijn om zo’n werkomgeving te creëren.

Glimina Chakor, Kamerlid van GroenLinks-PvdA, was bij de overhandiging van het manifest. „Je schrikt hier enorm van”, zei ze. „Het gaat om VWS, dat over je welzijn gaat. En dan zeshonderd mensen die zich onveilig voelen.” De bevindingen in het onderzoek baren haar „ontzettende zorgen”. „We moeten keihard aan de bak om het boven tafel te krijgen en op te lossen.” Op de vraag of de problemen breder zijn dan alleen het ministerie van VWS, zoals de FNV zegt, wil ze niet vooruitlopen. „Ik weet niet of het breder is en denk dat we de komende tijd de rust moeten bewaren om te kijken wat er aan de hand is. Hier moeten we bovenop zitten als Kamerleden.” Chakor is blij dat mensen hebben gedurfd een signaal af te geven. „Je bent werknemer en je geeft aan dat zaken niet werken. Dat doe je niet zomaar, dat doe je als je ten einde raad bent.”

In december maakte de FNV al melding van grensoverschrijdend gedrag binnen het ministerie van VWS. Het dinsdag gepubliceerde onderzoek is uitgevoerd onder een grotere groep ambtenaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer