Cultuur & boeken

Elke week een andere soep

Titel:

Marianne Witvliet
16 February 2005 09:07Gewijzigd op 14 November 2020 02:14

”Soep”
Uitgeverij: Tirion, Baarn, 2004
ISBN 90 4390 633 6
Pagina’s: ringband; 128
Prijs: € 9,98. Met soep kun je alle kanten op. Het is geschikt als een hartige hap tussendoor, als voorgerecht of als complete maaltijd. Het handzame boekje ”Soep” van uitgeverij Tirion zal -al dan niet als cadeautje- de weg naar de keuken wel vinden. Precies 52 recepten nodigen uit tot wekelijks experimenteren.

Soep stamt uit de tijd dat de mens geen eten verspilde en het kookvocht dus gebruikte om er een volgend gerecht mee te maken. Een maaltijd zo oud als de Bijbel, als je denkt aan de linzensoep die Ezau kookte. Even leek soep aan het eind van de vorige eeuw te verdwijnen in de overvloed aan culinaire mogelijkheden, maar het is weer terug op het menu. Het blijft namelijk een snel, gezond en gemakkelijk gerecht.

In het compacte kookboekje ”Soep” staat geen pagina te veel. Een korte inleiding over de geschiedenis van soep wordt gevolgd door tips over indikken, verdunnen en presenteren. Na een aantal basisbouillons volgen recepten. Links een foto en rechts een heldere beschrijving als het boekje opengeklapt ligt. Via de vissoepen en de groentesoepen kom je na ’exoten’ als mosterdsoep of biersoep uit bij de fruitsoepen.

Bananen-, aardbeien- of kersensoep zijn heerlijk als koud gerecht op een warme zomerdag. Maar voor het zover is weet iedereen hoe de bruinebonensoep, de zuurkoolsoep of de aardappelsoep smaakt.

Achterin is ruimte om eigen recepten toe te voegen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer