Scouting Nederland: wachtlijsten door tekort aan vrijwilligers
Scoutinggroepen in Nederland merken net als sportverenigingen dat het steeds moeilijker wordt om vrijwilligers te werven. Door een tekort aan vrijwilligers ontstaan er volgens Scouting Nederland wachtlijsten en kampen verschillende clubhuizen met achterstallig onderhoud.
„Mensen lijken het steeds vaker druk te hebben en hebben geen tijd om structureel een vrijwilligersklus aan te gaan”, zegt Kim Fokkelman, woordvoerder van Scouting Nederland. „Ouders zeggen dat ze best eens willen helpen met koken na een groepsactiviteit, maar elke week aanwezig zijn, vinden ze te veel.”
In Nederland zijn 115.000 mensen lid van een scoutinggroep. Bij de 1000 groepen zijn zo’n 40.000 vrijwilligers actief, van wie een deel jeugdlid is. De meeste vrijwilligers begeleiden groepen, een deel heeft een bestuursfunctie.
Door het tekort aan begeleiders staan er volgens Fokkelman veel mensen op de wachtlijst om lid te worden. „Het programma voor de jeugd is door het tekort aan vrijwilligers soms ook minder gevarieerd dan we zouden willen, simpelweg omdat er voor de vrijwilligers die er wel zijn niet genoeg tijd is om telkens iets nieuws te bedenken.” Omdat er weinig mensen zijn, blijft de promotie ook achter. „We kunnen bijvoorbeeld minder op braderieën staan, waardoor we nog minder zichtbaar zijn voor nieuwe leden en vrijwilligers.”
Scoutinggroep Stadhouder Willem III/Lady Baden-Powell in Apeldoorn, met driehonderd jeugdleden en tachtig vrijwilligers, merkt ook dat mensen minder verplichtingen willen aangaan. „Er is altijd wel een tekort”, zegt secretaris Bart van de Hesseweg. De groep zet invallers in, maar dat is volgens hem niet wenselijk. „We willen kinderen wel vastigheid bieden, niet dat ze iedere week een ander gezicht zien.” Er wordt daarom actiever geworven bij ouders en mensen kunnen ook eens in de zoveel tijd komen helpen, in plaats van structureel.
Scoutinggroep Burmania uit Leeuwarden (340 leden) heeft minder last van tekorten. Hoewel er „weleens gaten vallen”, valt het volgens bestuurslid Meindert Reitsma mee. „De jeugd krijgt steeds meer taken en stroomt dan automatisch door naar leiding”, legt Reitsma uit. „Daardoor komen er veel mensen van intern.” Dat voordeel hebben ze ook bij de Haarlemse BIM-Bakenessergroep (160 leden). „We hebben genoeg vrijwilligers, eigenlijk zelfs te veel”, zegt voorzitter Jasper Geerts. „Het gaat er denk ik om dat je als vereniging iets biedt waar de jeugd zich fijn voelt en een rol wil blijven spelen.”