IMF: geen noodzaak wijziging stabiliteitspact
De basisregels van het Europese stabiliteitspact voldoen. Wel zouden in een enkel geval veranderingen kunnen worden aangebracht, zodat de toepassing van deze regels soepeler verloopt.
Dat staat in een studie die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag naar buiten heeft gebracht.
Het Groei– en Stabiliteitspact van de Europese Unie is bedoeld om de euro stabiel te houden. Het verplicht de landen die de euro als betaalmiddel hebben om hun begrotingstekorten binnen de perken te houden. Een aantal landen, zoals Duitsland, slaagt daar niet in. Om die reden zijn er juist in die landen stemmen opgegaan om het pact te herzien. Het IMF ziet daar de noodzaak niet van in.
Het stabiliteitspact regelt onder meer dat begrotingstekorten niet boven de 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) mogen komen. Volgens het IMF is de procedure die in werking treedt als landen zich niet aan die norm houden toereikend. Hooguit zou in de uitvoering flexibeler kunnen worden geopereerd, aldus de organisatie.
Vorige maand werden de Europese ministers van Financiën het ten dele eens over aanpassing van de strenge begrotingsregels. Alle landen accepteren dat er een kleine versoepeling moet komen, maar er bestaat nog lang geen akkoord over een verdergaande aanpassing van de regels.
Basis blijft dat eurolanden met een gat in de begroting van meer dan 3 procent een Europese boete kunnen krijgen. De ministers van Financiën zijn het eens over een uitzondering voor landen die geconfronteerd worden met een economische krimp. In de huidige regels moet de krimp minimaal 0,75 procent van het bbp zijn, maar straks is alles onder de nul goed om het tekort te mogen laten oplopen. Woensdag en donderdag komen de Europese ministers van Financiën opnieuw bijeen voor overleg over het pact.