Onderscheiding voor Arjan Erkel en AzG
Artsen zonder Grenzen (AzG) en in het bijzonder voormalig medewerker Arjan Erkel ontvangen zaterdag in Washington een onderscheiding van de Amerikaanse Vereniging tot Bevordering van de Wetenschap (AAAS). Ze krijgen de prijs voor hun inzet voor de mensenrechten met gevaar voor eigen leven. De Nederlandse hulpverlener werd bijna twintig maanden lang vastgehouden in Dagestan.
Arjan Erkel en de directeur van de Amerikaanse afdeling van AzG zullen allebei spreken op de jaarlijkse bijeenkomst van AAAS in de Verenigde Staten. De vereniging is onder meer de uitgever van het vooraanstaande wetenschapstijdschrift Science.
In april 2004 werd Arjan Erkel na een gijzeling van bijna twintig maanden vrijgelaten. De medewerker van Artsen zonder Grenzen werd op 12 augustus 2002 ontvoerd in de Dagestaanse hoofdstad Machatsjkala.
Voor de vrijlating werd circa 1 miljoen euro losgeld betaald. De Nederlandse overheid betaalde daar het grootste deel van en is nu verwikkeld in een rechtszaak met de hulporganisatie over wie er voor de kosten moet opdraaien. Arjan Erkel werkt inmiddels niet meer voor AzG.
Sinds de in Rotterdam woonachtige Zeeuw terug is in Nederland is hij druk met het schrijven van een boek, verfilming van zijn ervaringen en het geven van lezingen. Dinsdag voegde Erkel daar aan toe dat hij groepsreizen wil gaan organiseren naar Tadzjikistan. De Nederlander werkte van 1998 tot 2000 voor Artsen zonder Grenzen in het Centraal–Aziatische land. „Toerisme is daar nog een gat in de markt", verklaarde hij dinsdag over de plannen.
Het Nederlands aanbod van reizen naar Tadzjikistan is nog erg mager. „Waarschijnlijk ben ik een van de weinigen", legde Erkel uit. Het woeste landschap met bergen en meren is volgens hem aantrekkelijk door de mogelijkheden voor onder meer klimsport, wandelingen, vissen en watersport.
In 1997 kwam er een eind aan de burgeroorlog in Tadzjikistan. Arjan Erkel droeg daarna bij aan de wederopbouw en verbetering van de (psychische) gezondheidszorg. Onlangs bracht hij met ex–politicus en televisiepresentator Paul Rosenmöller nog een bezoek aan het land. Het is er volgens de hulpverlener niet meer gevaarlijk.