Binnenland

Uitstel dreigt voor VUT–maatregelen

De kabinetsplannen voor VUT en prepensioen dreigen niet op 1 januari volgend jaar in te gaan, maar pas een jaar later. Een ruime meerderheid in de Eerste Kamer heeft dinsdag bij de behandeling van de wetsvoorstellen er bij het kabinet sterk op aangedrongen de ingreep uit te stellen.

ANP
15 February 2005 14:45Gewijzigd op 14 November 2020 02:14

Het kabinet is volgens ingewijden niet van plan de pensioenplannen uit te stellen. Dinsdagavond zullen minister De Geus van Sociale Zaken en staatssecretaris Wijn van Financiën betogen dat de invoeringstermijn wel haalbaar is als werkgevers en vakbonden tempo maken met het aanpassen van pensioenregelingen.

De kabinetsvoorstellen komen erop neer dat de premies voor VUT en prepensioen niet langer fiscaal aftrekbaar zijn, behalve voor werknemers die dit jaar 55 jaar of ouder zijn. Het kabinet wil op die manier bevorderen dat mensen langer aan de slag blijven. De ingreep brengt met zich dat vele duizenden pensioenregelingen vóór 1 januari moeten worden aangepast.

Volgens pensioenfondsen, verzekeraars en vakbeweging is dat vrijwel onmogelijk. Ook CDA–senator Vedder–Wubbe noemde de invoeringstermijn dinsdagmiddag „echt te kort” en riep minister De Geus van Sociale Zaken en staatssecretaris Wijn van Financiën op haar van het tegendeel te overtuigen.

VVD–senator Biermans stelde de argumenten van de bewindslieden tegen uitstel met een jaar „buitengewoon kritsch” te zullen wegen. Hij wil ook weten wat het kost om de nieuwe pensioenwetgeving een jaar later in te voeren en of dit opweegt tegen mogelijk fiscale gevolgen. Accountsbureau PricewaterhouseCoopers waarschuwde vorige week nog dat voor pensioenuitvoerders en werknemers een miljardenclaim van de Belastingdienst dreigt als pensioenregelingen niet op tijd zijn aangepast.

Eerste–Kamerlid Schouw van D66 vindt dat „nu maar gelijk” de datum van invoering gesteld moet worden op 1 januari 2007. Als de bewindslieden vinden dat dit niet nodig is, zullen ze volgens de senator in dat geval „hun politieke leven aan een correcte uitvoering” moeten verbinden. „Immers, geen bewindspersoon kan zeggen dat er niet van te voren gewaarschuwd is”.

PvdA–senator Leijnse wees erop dat het ombouwen van pensioenregelingen een ingewikkelde materie is. „Fouten kunnen grote financiële gevolgen hebben en de pensioenrechten van mensen in de kern aantasten”. Volgens hem mag het bij een dergelijke ingrijpende verandering niet uitmaken of deze begin 2006 of begin 2007 zijn beslag krijgt. GroenLinks en SP zien niets in de pensioenplannen van het kabinet en wijzen deze dan ook af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer