Kolonisten blokkeren Jeruzalem
Honderden joodse kolonisten hebben maandag aan het begin van de avond in- en uitvalswegen bij Jeruzalem en enkele verkeersknooppunten rond Tel Aviv bezet. Zij protesteerden daarmee tegen de plannen van de regering-Sharon om zich deze zomer uit de Gazastrook en delen van de Westelijke Jordaanoever terug te trekken.
De politie had grote moeite om de demonstranten te verwijderen. Meer dan dertig betogers werden volgens Israëlische media gearresteerd. Verscheidene politieagenten raakten bij de schermutselingen gewond.
Over de plannen van de regering wordt woensdag gestemd in het Israëlische parlement.
De Israëlische president Moshe Katsav heeft maandag voorgesteld sommige joodse extremisten zonder vorm van proces of aanklacht vast te zetten. De zogeheten ”bestuurlijke detentie” zou gelden voor degenen die premier Ariel Sharon en leden van diens kabinet hebben bedreigd naar aanleiding van de kabinetsplannen voor terugtrekking uit de Gazastrook.
De Israëlische justitie en politie zeiden eerder bezorgd te zijn over mogelijke geweldpleging van joodse extremisten die hebben laten weten dat zij alles in het werk zullen stellen om de terugtrekking uit de Gazastrook te verhinderen. In 1995 vermoordde een joodse extremist de Israëlische premier Yitzhak Rabin, die in de ogen van de moordenaar en diens aanhang te veel concessies aan de Palestijnen had gedaan.
De Israëlische strijdkrachten hebben zich overigens dinsdag niet, zoals het plan was, uit de Palestijnse stad Jericho teruggetrokken. Volgens de website van de Israëlische krant Ha’aretz is er onenigheid tussen Israël en de Palestijnen over onder meer de afbakening van een gebied rond de stad.
De Israëliërs trekken zich volgens recent in Sharm al-Sheikh opgestelde plannen in fases terug uit vijf Palestijnse steden op de Westelijke Jordaanoever. De Palestijnse Autoriteit wordt dan belast met het bestuur en de veiligheid in die steden.
De Palestijnse leider Mahmud Abbas heeft in een maandag gepubliceerd vraaggesprek gezegd dat de overeenkomsten van Sharm al-Sheikh van afgelopen week „een nieuw tijdperk” inluiden. Hij zei in de New York Times dat de oorlog voorbij is zodra Israël verklaart de gemaakte afspraken na te komen.
De leider is optimistisch over de houding van radicale terreurgroepen. Hij is erg ingenomen met hun nieuwe bestand. De islamitische terreurbeweging Hamas zal volgens Abbas in juli meedoen aan de parlementsverkiezingen. Dat bevestigt volgens Abbas dat de beweging een echte politieke partij wordt.
Het Israëlische leger droeg maandag bij de grensovergang Erez met de Gazastrook de lichamen van vijftien Palestijnen over, die de afgelopen twee jaar bij aanvallen op Israël zijn gedood. Het was onduidelijk waarom Israël de lichamen van deze Palestijnen zo lang heeft vastgehouden. In andere gevallen worden gedode Palestijnen onmiddellijk overgedragen. In zowel de islam als het jodendom is een snelle teraardebestelling gebruikelijk.