Binnenland

PFOS gevonden op plek Bijlmervliegramp, maar ongevaarlijk

Op de plek van de Bijlmervliegramp is PFOS gevonden in de bodem. Dat blijkt uit een brief die de gemeente Amsterdam naar bewoners heeft gestuurd. Volgens de gemeente zit de stof diep, ongeveer een halve meter. Experts van de GGD hebben vastgesteld dat er geen gezondsheidsrico’s zijn voor mensen, zo valt in de brief te lezen.

ANP
31 January 2024 11:20

De chemische stof is gevonden rond de flats Klein-Kruitberg en Groeneveen, waar in 1992 een vliegtuig neerstortte. „Er groeit gras op of er ligt een pad overheen. U komt niet met de stof in aanraking. U kunt hier veilig wandelen, picknicken, sporten en spelen”, zo meldt de gemeente aan de bewoners.

Bij de Pa Sembrug zit de PFOS iets hoger dan een halve meter. „Dit is nog steeds veilig voor mensen en dieren. Uit respect voor deze bijzondere locatie gaan we hier toch een stukje van de bodem schoonmaken”, aldus de gemeente. „Dat is niet nodig, maar hiermee willen we extra eerbied tonen aan het verdriet rondom deze plek.” De gemeente maakt later bekend wanneer de werkzaamheden beginnen.

Het is al sinds 2017 bekend dat PFOS, een bepaald type PFAS-stof, op de plek van de Bijlmerramp voorkomt. PFOS kwam voor in blusschuim, dat is gebruikt om het vuur van de Bijlmerramp mee te bestrijden. Sinds afgelopen mei gelden echter strengere regels voor de toegestane hoeveelheid in de grond, omdat PFOS gevaarlijk is voor mens en milieu.

Eind oktober werd een bodemonderzoek gedaan om te kijken waar de stof in de grond zit en hoe diep het zit, en of er maatregelen nodig zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer