Digitale tweelingbroer kan effect pacemaker voorspellen
Een computermodel met daarin alle relevante gegevens van iemand met hartfalen kan voorspellen hoe het uitpakt als die persoon een pacemaker krijgt. Wetenschappers van de Universiteit Maastricht en het UMC Utrecht hebben het succes van zo’n ‘digitale tweelingbroer’ aangetoond met een onderzoek bij 45 patiënten, meldt eerstgenoemde organisatie.
Met een computer kan een exact evenbeeld van het hart- en vaatstelsel van de patiënt in kwestie worden gemaakt. Het computermodel, dat CircAdapt heet, voorspelt volgens de site van de Maastrichtse universiteit „heel precies wat de gevolgen zijn van kleine veranderingen in bijvoorbeeld de pompkracht van het hart of de elektrische geleiding”. Het kan de cardiologen ook helpen om een betere diagnose te stellen. „Vaak gaat het bij patiënten met hartfalen namelijk om een combinatie van factoren die tot het specifieke ziektebeeld leidt.”
„Dankzij de digitale tweeling hebben wij nu de mogelijkheid om het nut - maar ook het onnut - van een pacemakerbehandeling bij patiënten met hartfalen te voorspellen. Ook kunnen we op deze manier nauwkeuriger patiënten selecteren voor een operatie”, aldus Mathias Meine, hoogleraar Device Therapie bij Hartfalen in Utrecht.
Joost Lumens, onderzoeksleider en hoogleraar Biomedische Technologie aan de Universiteit Maastricht, zegt dat de uitvinding ook meer proefdiervrij onderzoek mogelijk maakt.