Pleidooi voor invoering ambtseed in Almere
CDA en ChristenUnie in Almere pleiten voor invoering van de ambtseed voor gemeenteambtenaren. De ambtseed of ambtsbelofte kan een belangrijke steun in de rug zijn voor de ambtenaar bij het bewaren van de integriteit, aldus beide fracties.
De ChristenUnie en het CDA hebben een motie voorbereid, die zij graag behandeld zien worden op de zogeheten politieke markt van 4 maart. De politieke markt is een bijeenkomst die de gemeente Almere bijna wekelijks organiseert en waarop voorafgaand aan het debat en de besluitvorming een informeel samenzijn plaatsvindt.
Het voorstel komt in reactie op een voorstel van de accountant van de gemeente om alle ambtenaren een integriteitsverklaring te laten ondertekenen. Beide christelijke fracties zeggen zich erover te verbazen dat het college deze suggestie niet heeft overgenomen.
In de motie wordt voorgesteld de ambtseed in elk geval voor de nieuw aangenomen ambtenaren in te voeren. De ambtenaren die al in dienst zijn, zouden dan een integriteitsverklaring moeten tekenen. De burgemeester zou de ambtseed of ambtsbelofte in het openbaar moeten afnemen.
In de jaren zeventig is de ambtseed voor de ambtenaren grotendeels afgeschaft. In het kader van het integriteitsbeleid komen veel gemeenten daarop terug. In 2003 hebben de gemeenten Amsterdam en Rotterdam de ambtseed weer ingevoerd voor nieuwe ambtenaren. In 2004 volgden andere gemeenten. Enkele gemeenten laten ook de ambtenaren die al in dienst zijn, de eed of de belofte afleggen.
CDA en CU wijzen erop dat minister Remkes in een wetsvoorstel ervoor pleit de ambtseed voor ambtenaren verplicht te stellen. De bouwfraude was aanleiding om meer aandacht te geven aan integriteit bij de overheid. In Almere werd vorig jaar nog een ambtenaar ontslagen op verdenking van een poging tot verduistering van gemeenschapsgelden.