Binnenland

Instroom minderjarige asielzoekers in 2023 hoog en blijft stijgen

De instroom van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s) is vorig jaar gestegen met 38 procent in vergelijking met 2022. In dat jaar dienden 4207 jonge asielzoekers onder de 18 jaar een eerste aanvraag in, tegenover 5804 in 2023. De afgelopen maanden is vooral een forse stijging te zien van het aantal amv’s jonger dan 15 jaar, schrijft demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een Kamerbrief. Hij verwacht dat de hogere instroom van amv’s dit jaar zal doorzetten.

ANP
29 January 2024 14:47Gewijzigd op 29 January 2024 15:46

De stijging komt voor het merendeel door amv’s uit Syrië, daarna volgen jonge asielzoekers uit Eritrea en Somalië. De opvang van amv’s is al enige tijd een groot probleem en baart Van der Burg grote zorgen. De jonge asielzoekers, veelal jongens, hebben meer begeleiding nodig dan volwassen asielzoekers. Voor hen is daarom kleinschalige opvang bedacht, maar daarvan zijn veel te weinig plekken. Van der Burg meldt dat geen amv of kind buiten de opvang hoeft te slapen, maar tegelijk noemt hij de kwaliteit en faciliteiten voor de opvang van amv’s „schrijnend”.

Amv’s en ook andere asielzoekerskinderen zijn kwetsbaar en daarom is meer bescherming en begeleiding nodig, zoals onderwijs en dagbesteding. Alleenreizende kinderen onder de 15 jaar worden in de regel door voogdij-instelling Nidos in een opvanggezin geplaatst. Maar door de forse groei van het aantal zeer jonge amv’s kunnen zij nu ook terechtkomen in locaties van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), aldus Van der Burg.

Hij noemt het aanhoudende tekort aan opvangplekken voor amv’s bij het COA en het Nidos „uitermate zorgwekkend”. Ook in de eerste maanden van dit jaar is er zicht op maar een „zeer beperkt aantal nieuwe opvanglocaties”, meldt de bewindsman. Hij blijft daarom gemeenten „met klem oproepen om deze groep kwetsbare jongeren zo snel mogelijk passende opvang te bieden”.

Daarnaast wijst hij op de „dringend behoefte” aan kleinschalige opvanglocaties voor amv’s die al een verblijfsstatus hebben. Gemeenten zijn verplicht om een bepaald percentage van de vrijkomende woningen toe te wijzen aan vergunninghouders. Amv’s tellen met kleinschalige opvang ook hierin mee, geeft Van der Burg de gemeenten nog eens mee. De doorstroom van statushouders naar woningen verloopt stroef door het tekort aan woningen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer