Franse premier komt protesterende boeren tegemoet
De Franse regering ziet af van een verhoging van de belasting op de reeds goedkopere diesel voor landbouwbedrijven. Het is een van de toezeggingen die de Franse premier Gabriel Attal op bezoek bij boeren in het dorpje Montastruc-de-Salies, ten zuidwesten van Toulouse, heeft gedaan om de escalerende protesten van de Franse boeren te bedwingen. De boeren betogen al een week onder meer met blokkades en het protest lijkt alleen maar groter te worden.
De grootste boerenorganisatie in het land, de Nationale Federatie van Bonden van Landbouwondernemers (FNSEA) die meer dan 200.000 leden telt, heeft de toezeggingen snel als ontoereikend afgewezen. De topman van de FNSEA, Arnaud Rousseau, stelt dat Attal lang niet alle kwesties aanroert en dat de protesten daarom door moeten gaan. Zijn organisatie domineert de andere belangengroepen van boeren.
In heel het land zijn autosnelwegen geblokkeerd door landbouwvoertuigen. Lyon was vrijdag vrijwel afgesloten en ook Parijs werd steeds moeilijker bereikbaar. De autosnelweg van Lyon naar Spanje werd onbruikbaar over een afstand van 400 kilometer. Boeren willen de hoofdstad Parijs gaan afsluiten wat snelwegen betreft. Binnenlandminister Gérald Darmanin stelt zich terughoudend op en heeft nog geen ingrijpen gelast in de hoop dat dit protest overwaait na de toezeggingen van de regering.
Attal heeft in het Zuid-Franse dorpje gezegd dat de regering „de boodschap heeft begrepen en dat de landbouw boven alles zal worden geplaatst”. De boeren vinden dat de prijzen voor hun producten onaanvaardbaar laag worden, dat de energie en de milieumaatregelen te duur zijn en ze vinden dat er veel te veel bureaucratie is. Boerenbonden eisen onder meer gegarandeerde minimumprijzen en minder belasting zoals op de in het belastingstelsel goedkopere diesel voor bedrijven. Dat laatste lijkt volgens de woorden van Attal gelukt. Ook zijn er betogers tegen het verbod van bepaalde bestrijdingsmiddelen.
Attal heeft herhaald dat Frankrijk tegenstander is van de voorgenomen vrijhandelsakkoorden tussen de EU en vier Zuid-Amerikaanse landen van de groep Mercosur, inclusief Brazilië en Argentinië. Landbouwproducten uit die twee landen zoals vlees zouden de Europese markt overspoelen, vrezen veel boeren. Over de vrijhandel tussen de EU en Mercosur wordt al jaren onderhandeld en ook in het Nederlandse parlement is er veel weerstand. De Europese deal met de Zuid-Amerikaanse landen is kansloos zonder instemming van alle betrokken lidstaten.
Attal kondigde hulp aan voor veehouders die met veeziekten te maken hebben en wil naar bepaalde Europese regelgeving kijken om die mogelijk aan te passen.