Experts voorzien meer extreme droogte Amazone door opwarming aarde
De kans op extreme droogte in het Amazonegebied stijgt sterk door klimaatverandering, waarschuwt een groep klimaatwetenschappers. De opwarming van de aarde was tevens de hoofdoorzaak van de uitzonderlijke droogte die het gebied in de tweede helft van vorig jaar trof, constateren de onderzoekers van het World Weather Attribution (WWA). In die groep werken klimaatexperts van allerlei instituten samen.
Aan de analyse van de droogte in de Amazone werkten onder meer deskundigen van het KNMI en het klimaatcentrum van het Rode Kruis mee. Net als in eerdere studies bekeken ze hoe waarschijnlijk een bepaalde gebeurtenis is in het huidige klimaat. Weerfenomeen El Niño had volgens hen ook enige invloed, maar die was veel kleiner dan die van klimaatverandering.
Zeer droge periodes zoals vorig jaar zijn zeldzaam in het gebied van het grootste regenwoud ter wereld. In het huidige klimaat, dat 1,2 graden warmer is dan voor het industriële tijdperk, komt volgens de onderzoekers dit soort droogte maar eens in de honderd jaar voor. Dat is tien keer zo vaak als zonder klimaatverandering het geval zou zijn. Voor de landbouw in het gebied, die naast een gebrek aan regen ook nog last had van veel verdamping, is een dergelijke situatie nu eens in de vijftig jaar te verwachten.
„Totdat mensen stoppen met het verbranden van fossiele brandstoffen, zullen droogtes in het Amazonegebied vaker voorkomen en ernstiger zijn”, voegen de onderzoekers er waarschuwend aan toe. Met een opwarming van 2 graden, zal de kans op extreme droogte in het gebied volgens hun berekeningen vier keer zo groot worden. Verdroging van landbouwgebied komt dan volgens het rapport gemiddeld eens in de dertien jaar voor.
Droogte in de Amazone kan wereldwijd impact hebben. Door intense droogte gaan meer bomen dood en komt de koolstof die ze hebben vastgelegd weer terug in de atmosfeer. Zo kunnen grote hoeveelheden CO2 vrijkomen „en wordt de planeet verder opgewarmd”, legt WWA uit.
Voor gemeenschappen in het gebied die afhankelijk zijn van landbouw, pakte de droogte van 2023 funest uit. Oogsten mislukten en er ontstonden tekorten aan schoon drinkwater. Het lage waterpeil en de hoge temperatuur hadden ook impact op het onderwaterleven. Zo hield volgens WWA de dood van ruim 150 bedreigde Orinocodolfijnen verband met te hoge watertemperaturen.