Dijkgraaf verheugd over Vlaams geld voor Einsteintelescoop
Demissionair minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs en Wetenschap) reageert verheugd op de 21 miljoen euro die zijn Vlaamse ambtgenoot beschikbaar stelt voor de ontwikkeling van nieuwe technologie, die nodig is voor de Einsteintelescoop. „De bouw ervan komt zo weer een stap dichterbij”, zegt Dijkgraaf.
De Vlaamse minister van Economie, Wetenschap en Innovatie, Jo Brouns, kondigt de financiële injectie maandag officieel in Maastricht aan, zo werd zaterdag bekend. Hij doet dat tijdens een bezoek aan de ETpathfinder in Maastricht, een testopstelling van de Einsteintelescoop.
Het gaat om een ‘supertelescoop’ die zwaartekrachtgolven moet gaan meten. Wetenschappers kunnen zwaartekrachtgolven uit de ruimte opsporen door hier hele precieze metingen op te verrichten. Zo komen ze meer te weten over bijvoorbeeld het geboorteproces van zwarte gaten.
Dijkgraaf wil de telescoop „heel graag” naar het grensgebied tussen België, Duitsland en Nederland halen. „De waarde van zo’n wereldtopinstrument voor de wetenschap en onze economieën is nauwelijks in geld uit te drukken.” Door nu al te investeren in de kennis en techniek die nodig is „wordt ons plan sterker en vergroten we de kans de telescoop hier te kunnen bouwen”, meent Dijkgraaf. Het aanjagen van innovaties komt volgens hem ook de economie, werkgelegenheid en kennispositie ten goede.
Nederland heeft in oktober een subsidieregeling van 12 miljoen euro opengesteld voor bedrijven, die onder andere spiegeltechnologie, trillingvrije koelmachines en laders kunnen ontwikkelen en testen. Dat geld komt uit het Nationaal Groeifonds. Het kabinet heeft daarnaast 870 miljoen euro uit datzelfde fonds gereserveerd waarmee een deel van de bouw kan worden betaald.
In 2026 wordt besloten of het Europese project in de grensregio van Nederland, Duitsland en België mag worden uitgevoerd. Ook Italië werkt aan een voorstel om de telescoop te bouwen. De bouw moet in 2030 van start gaan.