Ibrahim gaat in Togo via een omweg naar de kerk
”Geweld tegen christenen nam in 2023 fors toe”, kopte de krant woensdag op de voorpagina. Aanleiding was de Ranglijst Christenvervolging 2024 van Open Doors (OD). Toen ik het las, zat ik weer tegenover Ibrahim (niet zijn echte naam). Hij werd van moslim christen en is daardoor zijn leven niet meer zeker. Zijn vader, broers en oom zoeken hem.
Vorig jaar zomer ontmoette ik Ibrahim in een kerkje in Noord-Togo, West-Afrika. De islam is er dominant, dus wie er christen wordt moet weten wat hij doet. Ibrahim wist dat toen hij tot bekering kwam. Zijn familie zette hem het huis uit. Sindsdien woont hij elders.
Je zou denken: nu is hij vrij man. Niet dus. Iedere zondag naar de kerk gaan, blijft een risico omdat familie hem volgt om hem op heterdaad te betrappen. Dat we op de foto ineengedoken met elkaar praten houdt hiermee verband. Ibrahim wil in het kerkgebouwe zo weinig mogelijk gehoord en gezien worden. Ook het naar de kerk gaan, gebeurt via een doolhofachtige omweg.
Ibrahim was niet de enige christen in Togo die door familie achterna wordt gezeten. Herinnert u zich Guitcha Josué nog? Uren hield ze zich onder een brug schuil voor haar familie. En Fatiou uit het islamitische dorp Tabolo I, waar hij een gemeente leidt? De moskee duldt hem enkel als hij zich kleedt als imam en zijn Bijbel als Koran vermomt.
Mij bekruipt altijd een gevoel van machteloosheid bij zulke verhalen: wat kan ik doen? Welnu, in Togo is er nog alle kans om christenen als Ibrahim, Guitcha en Fatiou bij te staan. En die kans grijpt NET Foundation met het project dat we als RD-actie steunen: lokale kerken geestelijk weerbaar maken door voorgangers een Bijbels verantwoorde theologieopleiding te geven en daar tijdig mee beginnen. Dus juist in landen die nog niet op OD’s ranglijst staan, maar wel op de wachtlijst. Want de vervolgde kerk houdt stand als haar fundament Bijbels is. Ibrahim, Guitcha en Fatiou zullen het daar helemaal mee eens zijn.
> rd.nl/doneren