Prof. Gerard Bartelink, kenner Vroege Kerk, overleden
De in 1924 geboren en in 1952 gepromoveerde prof. dr. G.J.M. Bartelink behoorde in Nederland en internationaal gezien tot de grootste kenners van de Vroege Kerk. Dinsdag overleed hij, op 99-jarige leeftijd.
Bartelink en zijn echtgenote Els (94) werden dinsdag levenloos aangetroffen in hun woning in Nijmegen. De politie houdt rekening met een „noodlottige samenloop van omstandigheden”. In Nijmegen en daarbuiten is met ontzetting op het bericht gereageerd.
Prof. Bartelink was hoogleraar vroegchristelijke Latijnse en Griekse letterkunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en opvolger van prof. dr. Christine Mohrmann.
Gerard Bartelink stond in de rijke traditie van l’Ecole de Nimège. Deze zeer belangrijke en ook internationaal alom erkende wetenschappelijke school concentreerde zich op de geschriften uit het Vroege Christendom. Samen met collega Toon Bastiaensen heeft Bartelink decennialang veel baanbrekend wetenschappelijk werk verricht. Zijn interesse was uitermate breed. Hij schreef onder meer ”Geschiedenis van de Klassieke Letterkunde” en publiceerde op 97-jarige leeftijd een briljante vertaling van ”De Architectura”, een toonaangevend werk uit de Renaissance van de begaafde architect Leon Battista Alberti. Een hoogtepunt vormde zijn Franstalige editie van ”Het leven van Antonius”. In dit door Athanasius geschreven werk stelde hij de oorspronkelijke tekst van het geschrift samen door een zeer uitgebreid handschriftenonderzoek.
Als wetenschapper was Gerard Bartelink toonaangevend, hoewel hij het hier zelf nooit over had. Als mens was hij zeer aimabel. Ook had hij een grote liefde voor de muziek en interesse voor de invloed van de Bijbel op de muziek, waarover hij ook publiceerde. Zijn jongere broer was de bekende organist en componist Bernard Bartelink. In Gerard verliezen we een eminente wetenschapper, een groot muziekliefhebber en een uiterst aimabel mens die zijn talenten voor God en zijn medemens ten volle ingezet heeft.