Gemeente Noordwijk vecht provinciale dwang bij woningbouw aan
De gemeente Noordwijk heeft kritiek op de manier waarop de provincie Zuid-Holland probeert de komst van zo’n 240 sociale huurwoningen af te dwingen. De provincie vindt dat de gemeente te weinig tempo maakt en wil daarom zelf besluiten nemen over een beoogd bouwproject.
„De manier waarop de provincie dit wil fiksen, is niet de onze”, zegt een woordvoerder van Noordwijk. „We hebben daarom beroep aangetekend bij de Raad van State en verwachten hier binnenkort een uitspraak over. Het is best een principiële zaak, de uitspraak is voor ons leidend. We erkennen dat de woningnood superhoog is. Maar dit is niet de manier om dat op te lossen. We willen het op onze manier doen en zelf kunnen bepalen waar en hoe de woningen er moeten komen.”
De provincie Zuid-Holland liet onlangs weten op het punt te staan om drie gemeenten te gaan dwingen om het afgesproken aantal sociale woningen te bouwen. De provincie legde Albrandswaard, Lansingerland en Noordwijk lang geleden al een zogeheten proactieve aanwijzing op, wat betekent dat deze gemeenten binnen een jaar een bestemmingsplan voor een bepaald project moesten vaststellen. Aangezien er na het verstrijken van die termijn nog altijd geen concreet plan ligt, overweegt Zuid-Holland nu om de regie over te nemen.
De gemeente Lansingerland, die van de provincie haast moet maken met een project met 50 sociale woningen, is net als Noordwijk niet te spreken over de gang van zaken. „We zouden ons graag meer gesteund zien door de provincie Zuid-Holland.”
Albrandswaard zegt voor de realisatie van minstens 100 woningen in het dorp Rhoon bewust „aan de voorkant iets meer tijd te nemen” voor een zorgvuldig proces, om zo mogelijke bezwaren bij belanghebbenden weg te nemen. Een gemeentewoordvoerder laat weten dat hierover „continu” overleg is met de provincie.