Lancering Ariane met Nederlandse satelliet
Ruim twee jaar geleden eindigde de eerste testvlucht van de Ariane 5 ECA in een grote vuurbal. Zaterdagavond doet de Europese ruimtevaartindustrie een tweede poging om de zware draagraket in de ruimte te brengen. Het 780 ton wegende pojectiel, dat even voor 21.00 uur (Nederlandse tijd) vanuit Kourou in Frans Guyana moet opstijgen, heeft aan boord onder meer de kleine Nederlandse satelliet Sloshsat FLEVO.
Arianespace heeft er de afgelopen twee jaar alles aan gedaan om te voorkomen dat ook de tweede testvlucht uitloopt op een kostbare mislukking. De lancering is om die reden al meerdere malen uitgesteld. Ook deze week constateerden technici tijdens uitgebreide controles een afwijking, waarop het lanceertijdstip met 24 uur werd verschoven.
Ruim een half uur in de vlucht moet de Ariane, een opgevoerde versie van het basismodel, het Nederlandse satellietje Sloshsat uitzetten. De kunstmaan (bijna 130 kilo) gaat de gevolgen van klotsende vloeistof op raketten en satellieten in kaart brengen. Het kubusvormige apparaat moet eenmaal in de ruimte 33,5 liter vloeistof door elkaar schudden. De gegevens worden onder meer gebruikt voor onderzoek door de Rijksuniversiteit Groningen.
Sloshsat is ontwikkeld door het Nationaal Lucht– en Ruimtevaartlaboratorium. Het met zonnepanelen bedekte apparaat is de vierde satelliet met een zeer grote Nederlandse inbreng die in de ruimte wordt gebracht. De eerste Nederlandse kunstmaan was de satelliet ANS (Astronomische Nederlandse Satelliet), die tussen 1974 en 1977 met röntgenapparatuur het heelal doorzocht.