Binnenland

Kabinet: Ouder mag kind niet slaan

Ouders mogen hun kinderen niet slaan, niet geestelijk verwaarlozen of vernederen, maar een keer stevig bij de arm pakken is geen probleem.

Redactie politiek
11 February 2005 23:11Gewijzigd op 14 November 2020 02:13

Het kabinet ging vrijdag akkoord met een wetsvoorstel van minister Donner van Justitie om als norm in het Burgerlijk Wetboek vast te leggen dat lichamelijk of geestelijk geweld niet kan. Doel is kindermishandeling terug te dringen. „Bij opvoeding hoort geen geweld”, was de boodschap van Donner na afloop van de ministerraad.

Over de zogeheten opvoedkundige tik wil hij geen „eindeloze” discussie voeren. „In beginsel moet je zo’n tik niet uitdelen. Een tik leidt bij velen tot geweld”, aldus Donner. „Het gaat om het grote maatschappelijke probleem.”

Hij doelt daarmee op de naar schatting 50.000 tot 80.000 kinderen in Nederland die jaarlijks worden mishandeld door hun opvoeders. Enkele tientallen kinderen overlijden daardoor, wordt geschat. Een onderzoek naar de omvang wordt begin 2006 afgerond.

Geweld en kindermishandeling zijn al gewoon strafbaar volgens het Wetboek van Strafrecht. Het kabinet wil met het nieuwe artikel in het Burgerlijk Wetboek een norm stellen. „Het geeft een voorbeeld en een signaal aan mensen die geen maat kunnen houden”, aldus de bewindsman.

Als er signalen van mishandeling zijn, zoals blauwe plekken, kunnen ouders zich niet zomaar meer verschuilen achter de ouderlijke tucht. „Het is een verschuiving van het schaduwgebied dat nu bestaat. Het moet niet. Dat is de norm.”

Premier Balkenende wees er gisteren op dat fysiek contact bij een ouderlijke vermaning nog wel is toegestaan. „Deze maatregel slaat niet op ouders die hun kind eens stevig bij de arm nemen. Het gaat om het tegengaan van mishandeling.”

Volgens de premier is een verbod op mishandeling in het Burgerlijk Wetboek meer dan een symbool. Het heeft ook een juridische betekenis, zodat instanties werk kunnen maken van concrete gevallen van kindermishandeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer