BinnenlandHendrik-Ido-Ambacht

Hendrik-Ido-Ambacht wijst wethouderskandidaat SGP-CU af

De gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht heeft maandagavond niet ingestemd met de benoeming van SGP’er Marcel Fierens tot wethouder. Hij was door de SGP-CU-fractie voorgedragen als opvolger van wethouder Flach, die voor de SGP in de Tweede Kamer is gekomen.

L. Vogelaar
16 January 2024 14:18Gewijzigd op 16 January 2024 19:34
Andre Flach na zijn maidenspeech. beeld DIRK HOL
Andre Flach na zijn maidenspeech. beeld DIRK HOL

Burgemeester Van der Giessen gaat de komende dagen in gesprek met de raad om op korte termijn een oplossing te vinden voor de invulling van de vacature, zo maakte het gemeentebestuur dinsdag bekend. Fierens zou voltijds wethouder worden voor Financiën, Economie, nieuwbouwwijk Volgerlanden, Onderwijshuisvesting en Wonen.

SGP-CU is met 7 zetels de grootste fractie in de Ambachtse raad. Ze vormt de coalitie samen met Gemeentebelangen (4 zetels), VVD (3) en CDA (2), tezamen 16 van de 23 zetels. Tijdens de geheime, schriftelijke verkiezing kreeg Fierens echter slechts 11 stemmen.

Volgens SGP-CU-fractieleider Platschorre houdt de uitslag verband met de „lastercampagne” van een failliet verklaarde ondernemer uit Vuren die in het verleden zaken deed met het accountantskantoor waarvan Fierens mede-eigenaar was. Fierens heeft aangifte gedaan vanwege smaad en laster. „Het openbaar ministerie heeft dat voortvarend opgepakt.”

Vanwege de beschuldigingen besloot het gemeentebestuur begin november de wethoudersverkiezing uit te stellen en eerst onderzoek te doen. Fierens heeft een verklaring van goed gedrag overlegd. Ook de uitkomst van het integriteitsonderzoek was positief.

Desondanks kreeg hij tijdens de stemming geen meerderheid achter zich. „Heel betreurenswaardig”, reageert Platschorre. „De betrokken ondernemer bestookt niet alleen ons, maar ook de Tweede Kamer, de commissaris van de Koning, het ministerie van Justitie en zelfs de koning zelf met e-mails. Daarin bedenkt hij allerlei complotten en beschuldigt hij het openbaar ministerie ervan dat het Fierens en de SGP de hand boven het hoofd houdt. Uit de integriteitsanalyse kwam echter een positief advies over onze wethouderskandidaat. De commissie geloofsbrieven achtte hem benoembaar. De meerderheid van de gemeenteraad geeft echter toe aan de ondermijning van het openbaar bestuur door deze ondernemer. Daarmee wordt een heel goede wethouderskandidaat beschadigd en langs de kant gezet.”

Fierens zelf noemt de uitslag „heel teleurstellend” en onverwacht. „Wrang dat alle lichten op groen stonden –de onderzoeksuitslagen waren positief– en dat een raadsmeerderheid dan toch zwicht voor ondermijning van het openbaar bestuur. Ik ben als accountant gestopt om een meer maatschappelijke bijdrage aan de samenleving te gaan leveren. Ik had er veel zin in dat als wethouder te gaan doen, maar zal nu iets anders moeten zoeken.”

Minstens vijf van de negen raadsleden van de drie coalitiepartners hebben de kandidaat kennelijk niet gesteund. „We zullen met de coalitie in gesprek moeten”, constateert Platschorre. „Woensdagavond vergadert onze fractie daarover. Ik wil daar niet op vooruitlopen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer