Binnenland

Gouda strenger voor lastpakken

Gouda gaat lastpakken in de wijk Korte Akkeren harder aanpakken dan tot nu toe. De afgelopen tijd zijn gegevens van overlastgevende jongeren verzameld. Zij worden voortaan individueel onder handen genomen, aldus burgemeester drs. W. Cornelis vrijdag.

Van onze correspondent
11 February 2005 20:32Gewijzigd op 14 November 2020 02:13

De Goudse wijk zucht al jaren onder overlast van vooral allochtone jongeren. De aanpak waarvoor het gemeentebestuur tot nu toe koos, werkt slechts gedeeltelijk, zo blijkt. Maar zowel het college als politie en justitie laten het er niet bij zitten, aldus de burgemeester.

Het college heeft daarvoor een aantal regels, zoals deze staan in de algemene plaatselijke verordening, aangescherpt. Groepen die zonder duidelijke reden tussen 22.00 uur ’s avonds en 06.00 uur ’s ochtends overlast veroorzaken, kunnen worden opgepakt.

Wel moet duidelijk zijn dat op de plek van aanhouding al langere tijd structureel overlast is. Om dat mogelijk te maken, moeten dossiers worden opgebouwd. Hiervoor zijn meldingen van bewoners hard nodig, aldus de burgemeester.

De politie heeft de afgelopen maanden bijgehouden welke jongeren voor overlast zorgen. Burgemeester Cornelis: „Er is nu een beeld van elke jongere en zijn problematiek. En daar word ik niet vrolijk van. Het merendeel heeft voortijdig de school verlaten, heeft dus geen opleiding, heeft geen werk en geen dagbesteding. Er is sprake van drugs- en alcoholgebruik en veel zijn reeds op jonge leeftijd in aanraking gekomen met de politie. Het is een somber beeld.”

Een individueel gerichte aanpak van jongeren is volgens Cornelis geboden. „Ik ben ervan overtuigd dat we een groot deel van deze jongeren de juiste hulpverlening en begeleiding kunnen bieden. Dat zullen we zeker gaan doen.”

In juni vorig jaar werd een samenscholingsverbod ingesteld, dat in oktober met drie maanden is verlengd. Positief was dat de grote groepen jongeren uit elkaar werden gedreven. „Hierdoor is de ernstige overlast zichtbaar afgenomen”, zei Cornelis. „Minder positief is dat er een kat- en muisspel is ontstaan tussen de jongeren en de politie. Voor de politie, maar ook voor bewoners, is dit frustrerend. Het gevolg is dat er weinig daadwerkelijke aanhoudingen kunnen worden verricht.”

Met woningbouwcorporaties is een aantal concrete maatregelen getroffen. Zo wil burgemeester Cornelis het cameratoezicht uitbreiden. Daarbij wil hij ook camera’s plaatsen bij de Guldenbrug, een plek waar vaak veel overlast is.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer