Taiwan naar de stembus voor landelijke verkiezingen
Taiwan houdt presidents- en parlementsverkiezingen. De uitkomst kan grote gevolgen hebben voor de relatie met machtige buur China, dat de democratisch bestuurde eilandengroep ziet als eigen grondgebied.
De stembureaus openen zaterdag om 08.00 uur plaatselijke tijd en sluiten om 16.00 uur, 09.00 uur ’s ochtends in Nederland. Uitslagen worden in Taiwan, dat formeel Republiek China heet, later op de dag verwacht.
De circa 19 miljoen stemgerechtigden kunnen parlementsleden kiezen en een opvolger voor president Tsai Ing-wen. Zij kan na twee ambtstermijnen niet meer meedoen, maar haar vicepresident en partijgenoot Lai Ching-te (64) heeft zich wel kandidaat gesteld.
Naast Lai van de Democratische Progressieve Partij (DPP) zijn er ook twee andere presidentskandidaten. Het gaat om de 66-jarige Hou Yu-ih van de Kuomintang (KMT) en Ko Wen-je (64) van de Taiwanese Volkspartij (TPP).
Beijing heeft de pro-westerse Lai eerder al omgeschreven als een separatist en hardnekkige onruststoker. Sommige peilingen voorspellen een spannende race tussen Lai en Hou. Zijn KMT is traditioneel een voorstander van nauwere banden met China.
De verkiezingen worden internationaal op de voet gevolgd. Na de verkiezing van Tsai in 2016 verslechterde de relatie met het communistische China. Dat stuurt regelmatig oorlogsschepen en gevechtsvliegtuigen richting Taiwan en dat zorgt voor onrust.
De uitkomst van de Taiwanese verkiezingen zal invloed hebben op hoe de betrekkingen met China zich de komende jaren ontwikkelen. Taiwan speelt daarnaast economisch een belangrijke rol in de wereld. Het land geldt als een belangrijke producent van geavanceerde computerchips.
Over de toekomstige relatie met China is veel gediscussieerd in aanloop naar de stembusgang, maar kiezers vinden ook andere onderwerpen belangrijk. Het gaat dan bijvoorbeeld om de inflatie en hoge huizenprijzen.