Kort geding over maximum aantal asielzoekers in Ter Apel
Bij de rechtbank in Groningen dient woensdag een kort geding dat de gemeente Westerwolde heeft aangespannen tegen het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Met de dagvaarding wil de gemeente afdwingen dat het COA de afspraken uit de bestuursovereenkomst nakomt, waarin is opgenomen dat in Ter Apel maximaal 2000 asielzoekers mogen verblijven.
„De gevolgen van de problemen bij de asielopvang in Nederland worden nu al veel te lange tijd in onevenredige mate op Ter Apel en haar inwoners afgewenteld. Ondanks toezeggingen, ook door staatssecretaris van Justitie en Veiligheid, is er geen sprake van verbetering. We hebben inmiddels het punt bereikt waarop de situatie niet langer aanvaardbaar is en er juridisch moet worden ingegrepen”, zegt burgemeester Jaap Velema van Westerwolde, waar Ter Apel onder valt. De burgemeester maakt zich zorgen over de veiligheid.
Vorige maand oordeelde de Inspectie Justitie en Veiligheid dat de situatie op het terrein onveilig is. Volgens de inspectie wordt de maximale bezetting van 2000 asielzoekers flink overschreden en kan daardoor niet worden voldaan „aan de meest basale eisen van opvang op het gebied van bed en bad”. Ook zijn de wachtruimtes van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de recreatieruimtes van het COA, waar veel asielzoekers noodgedwongen de nacht moeten doorbrengen, volgens de inspectie niet brandveilig.
De gemeente Westerwolde sommeert het COA zich te houden aan de afspraak om maximaal 2000 vreemdelingen in Ter Apel onder te brengen. Het COA zal opvanglocaties elders moeten regelen, om ervoor te zorgen dat de druk op Ter Apel vermindert. Om asielzoekers te kunnen spreiden is het COA afhankelijk van de welwillendheid van gemeenten.
Het kort geding is te volgen via een livestream op de website van RTV Noord.