Oppositie Flevoland vindt afzien van zesde gedeputeerde verstandig
Oppositiepartijen in de provincie Flevoland vinden het verstandig dat de BBB de in oktober opgestapte gedeputeerde Jurie van den Berg niet vervangt. „Een college van vijf gedeputeerden past veel beter bij de omvang van Flevoland dan een college met zes mensen”, zegt D66-fractievoorzitter Tiko Metsers. „De provincie bespaart hiermee ongeveer 800.000 euro op kosten voor onder meer salaris en pensioen.”
Fractievoorzitter Wout Jansen van oppositiepartij Sterk Lokaal noemt het beperken van het college tot vijf gedeputeerden „een wijs besluit.” Hij wijst erop dat een door de oppositie ingediende motie om geen zesde gedeputeerde aan te stellen net niet genoeg stemmen kreeg in een Statenvergadering half december. „Een zesde gedeputeerde zou dus aan de slag moeten gaan zonder een goede basis van vertrouwen.”
In het college van Gedeputeerde Staten in Flevoland werken de BBB, VVD, ChristenUnie, SGP en PVV samen. BBB was aanvankelijk met twee van de zes gedeputeerden in het college vertegenwoordigd, maar begin oktober stapte BBB-bestuurder Van den Berg op na een dienstverband van slechts drie maanden. Hij deed dat onder druk van meerdere Statenfracties, die hem verweten dossierkennis te missen en geen weet te hebben van bestuurlijke procedures.
De BBB maakte zich eerder sterk voor vervanging van Van den Berg door een partijgenoot, maar ziet er „voor dit moment” toch van af. „Het college doet het goed en de gedeputeerden zijn goed op elkaar ingespeeld. Het zou dus een beetje raar zijn als we nu de samenstelling zouden veranderen door er een zesde gedeputeerde aan toe voegen”, zegt BBB-fractievoorzitter Anja Keuter. „Als op een gegeven moment blijkt dat de werkdruk toch te hoog is, of er andere redenen zijn om een gedeputeerde aan het college toe te voegen, kunnen we dat altijd nog doen. Bovendien houden we halverwege de coalitieperiode een evaluatie. Ook dan zouden we het college nog kunnen aanpassen.”