Economie

Duisenberg bemiddelt in aandelenleasezaak

De oud-president van de Europese Centrale Bank, W. Duisenberg, gaat bemiddelen in de ruzie over de aandelenleaseaffaire. Dat heeft De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag bekendgemaakt. De DNB heeft overlegd met de minister van Financiën en met betrokken partijen om te kijken of er op korte termijn een faire oplossing mogelijk is.

ANP
11 February 2005 10:41Gewijzigd op 14 November 2020 02:13

In de kwestie hebben beleggers het voorzien op aanbieders van beleggingsproducten die zij zeer aantrekkelijk voorstelden, zoals de winstverdriedubbelaar van Dexia-bank. Met geleend geld werden aandelen gekocht. Toen de beurskoersen daalden bleven de gedupeerden echter met schulden achter. De beleggers beweren misleid te zijn.

De Stichting Leaseverlies, Stichting Eegalease, Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) hebben via een gemeenschappelijk persbericht verheugd gereageerd op de bemiddeling van Duisenberg. Zij stellen veel vertrouwen te hebben in de grote kennis en kunde van de oud-bankpresident.

De twee betrokken bedrijven Dexia en Aegon hebben een onderlinge schikking getroffen in hun twist over de verkoop van Labouchere, de belangrijkste aanbieder van beleggingen met geleend geld. Dexia heeft deze bank in 2000 overgenomen van Aegon.

Beide financiële concerns voeren sinds 2002 een juridische strijd omdat Dexia zich bedrogen voelt bij de aankoop van Labouchere. Verzekeraar Aegon betaalt Dexia nu 218 miljoen euro. Dat geld wordt gebruikt voor een regeling, waarmee voor Dexia de weg vrij is om ontevreden beleggers tegemoet te komen. Dexia zal zelf ook 207 miljoen euro opzij leggen voor de afhandeling van de aandelenleaseaffaire.

De nieuwe poging om een regeling te treffen, komt op een moment dat Dexia tegenslagen kent in de strijd met zijn klanten. Recent verloor de bank een beroepszaak bij het klachteninstituut voor de effectenhandel DSI.

Duisenberg is de tweede bemiddelaar in de kwestie rond aandelenlease. Eerder probeerde de voormalige nationale ombudsman Oosting een oplossing te vinden. Zijn bemiddeling strandde net voor de zomer van 2004. De schuld voor de mislukking werd toen bij Dexia neergelegd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer