Regering VS negeerde dreiging al-Qaida
Voormalig antiterreurcoördinator Richard Clarke heeft op 25 januari 2001 de nieuwe regering-Bush gewaarschuwd voor de dreiging die er uitging van de terreurorganisatie al-Qaida. Hij vroeg in een memo dringend om een bijeenkomst op topniveau om het antiterreurbeleid van de nieuwe regering uit te zetten.
Die bijeenkomst vond plaats op 4 september 2001, enkele dagen voor de aanslagen in New York en Washington. Het bestaan van Clarkes memo was bekend, maar de inhoud ervan werd donderdag pas vrijgegeven. Clarke wijst in z’n memo op het „brede veld” dat al-Qaida volgens hem bestreek. „Al-Qaida beïnvloedt ons beleid tegenover Pakistan, Afghanistan, Centraal-Azië, Noord-Afrika en de Golfstaten”, aldus Clarke die ook onder president Clinton Washingtons antiterreurbeleid coördineerde.
Condoleezza Rice, indertijd Bush’ nationaal veiligheidsadviseur, was blijkbaar niet onder de indruk van Clarkes waarschuwing. President Bush werd niet geïnformeerd over het memo en de bijeenkomst waarom Clarke vroeg zou nog zeven maanden op zich laten wachten. In diezelfde periode werden de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten ook uitvoerig gewaarschuwd voor mogelijke zelfmoordaanslagen met gekaapte vliegtuigen.
Dit blijkt uit een rapport van de onafhankelijke septembercommissie dat nu pas gedeeltelijk is vrijgegeven. In het halve jaar voor de aanslagen kreeg de rijksluchtvaartdienst FAA 52 rapporten van zijn eigen veiligheidsdienst. In de helft daarvan werd nadrukkelijk melding gemaakt van Osama bin Laden en al-Qaida. In sommige rapporten werd gewezen op de mogelijkheid van zelfmoordacties waarvoor terroristen gekaapte vliegtuigen wilden gebruiken.
De FAA ging er echter van uit dat zoiets alleen in het buitenland mogelijk was en niet in de VS. Daarom werden er geen extra veiligheidsmaatregelen genomen. „Maatregelen die een belangrijke invloed hadden kunnen hebben op de gebeurtenissen op 11 september”, aldus het rapport. Tot grote frustratie van de septembercommissie heeft de regering-Bush dit rapport vijf maanden vastgehouden voordat zij deze week eindelijk een -sterk gecensureerde- versie vrijgaf.